Nenechte si ujít Věda Fest a expozici PVK

Na pražském Vítězném náměstí - po dlouhé době opět naživo probíhá desátý ročník Věda Festu, na kterém se prezentuje řada vysokých škol, akademických pracovišť, volnočasových institucí i firem. Vstup na akci je ZDARMA.

Největší venkovní populárně naučná akce v ČR

„V letošním roce slaví VědaFest 10. narozeniny. Pro všechny zvídavé návštěvníky máme připravena překvapení a nové zajímavosti a jsme rádi, že návštěvníci po dlouhé době mohou vědu nejen cítit, ale především si na ni sáhnout,“ vysvětlují organizátoři akce.

Věda Fest probíhá na venkovních stanovištích na Vítězném náměstí (Kulaťáku) a v přilehlé Technické ulici v Praze 6. V jeden den na jednom místě mají návštěvníci možnost vidět to nejzajímavější ze světa přírodních, technických a společenských věd i praktické využití vědy v každodenním životě. Akce letos slaví své desáté narozeniny, loni preběhl Věda Fest virtuálně.

Letošní ročník má za cíl ukázat lidem, že věda je všude kolem nás, denně se jí dotýkáme a běžné výsledky vědy používáme, aniž bychom si toho byli vědomi. Ukázat, že věda není žádná magie, je to činnost nejen zajímavá, ale především užitečná. Ukázat, že i vědci jsou lidé, kteří zábavným a hravým způsobem umí představit výsledky své práce. Každý z návštěvníků se tak může na chvíli stát výzkumníkem, badatelem, konstruktérem, architektem, pilotem, záchranářem, vojákem nebo třeba kameramanem, hasičem, kovářem nebo truhlářem a nahlédnout na chvíli do mnoha oborů.

"Na VědaFest každoročně přichází tisíce návštěvníků. Mě vždycky dobře naladí, že jsou to většinou studenti a školáci a že mají o vědu a techniku opravdový zájem. Jsem si jist, že se pro mnohé z nich festival stane impulzem aby se vědě sami věnovali,“ doplňuje patron festivalu prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc.

Funkční model čistírny

I letos se na akci prezentovaly Pražské vodovody a kanalizace. "Expozice PVK přiklákala stovky dětí a studentů. Největším tahákem byl funkční model čistírny odpadních vod. Zaujaly i panely s informacemi o Nové vodní lince," uvádí tiskový mluvčí společnosti Tomáš Mrázek. V horkém počasí přišlo vhod i osvěžení pod "pévékáčkovou" mlžící branou.

Věda Fest zorganizovaly: Dům dětí a mládeže hl. m. Prahy, České vysoké učení technické v Praze a Vysoká škola chemicko-technologická v Praze za podpory Městské části Praha 6 a České společnosti pro biochemii a molekulární biologii, z.s.