Veolia v programu Startér podpořila dalších 22 začínajících podnikatelům

Nadační fond Veolia v rámci programu STARTér, Věř si a podnikej! podporuje začínající podnikatele a pomáhá tak snižovat nezaměstnanost v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Nadační fond schvaluje podnikatelské projekty několikrát ročně. Na dvou zasedáních v průběhu letošního roku uspělo dalších 22 malých a drobných podnikatelů a práci nově získá celkem 24 osob, z toho jedna zdravotně znevýhodněná. Mezi schválené projekty byla rozděleno více než 1,3 milionu korun.

Velký důraz je kladen na podporu tradičních či netradičních řemesel. Podpořena tak byla v červnu například paní Veronika Ficová ze Studénky. Ve své dílně Fénix se zaměřuje na čistě ruční tkaní nádherných látek, které využívá především k výrobě unikátních šátků na vázání dětí.

Velmi originální je i podnikání paní Drahomíry Schwarzové, která se v malé obci Slavkov na pomezí vojenského újezdu Libavá na Olomoucku věnuje výrobě kuchyňských doplňků z masivu. Pod značkou Schwarzwood si můžete zakoupit nádherná kuchyňská prkýnka, věšáky, lžičky či vařečky. Na zakázku paní Schwarzová vyrobí i exkluzivní masivní stůl či lavici.

V červnu získlala podporu z programu Startér také Mýdlárna Mlýnky manželů Horáčkových z podhůří Jeseníků. Paní Horáčkovou Veolia podpořila v roce 2019, kdy se začala věnovat výrobě čistě přírodní bylinkových mýdel, mastí, krémů i olejových parfémů.. Již od počátku podnikání jí byl velkou oporou manžel René, který se nyní rozhodl opustit své zaměstnání a začít se také naplno věnovat rodinné mýdlárně.

Rodinná je také cukrářská manufaktura Jiří Kraus z Třince, který podporu získal v dubnu. Zaměřuje se na výrobu dortů, zákusků, peče chleba, croissanty a také výborné sezónní pečivo. Vše poctivě, z kvalitních surovin, tak aby jedly nejen oči, ale aby si pochutnaly i chuťové buňky a zákazník se rád vracel.

V programu uspěla i Dílna u Beránka paní Gabriely Žitníkové, která se v Bludovicích u Nového Jičína neúnavně věnuje sociálnímu zemědělství s primárním cílem vytvořit smysluplné pracovní pozice pro osoby se zdravotním hendikepem. Bojuje o záchranu starobylého plemene salašnických ovcí, vydává autorské knihy, připravuje vzdělávací kurzy v bačovské škole, tvoření v dílničkách a mnoho dalších aktivit. Držíme palce, ať se práce daří!

Úspěšný byl také Petr Nevěřila, který se věnuje výrobě malých dřevostaveb, altánů, pergol či plotů. Další schválený projekt se dřevem také souvisí. O dva nové spolupracovníky se díky programu STARTér rozšiřuje také Střechařství Smolík z Dobratic. Pokud tedy plánujete postavit či opravit střechu, můžete se na ně obrátit. Věříme, že budete spokojeni.

Ručně šité originální kožené tašky, pouzdra, opasky, peněženky a další si můžete objednat u paní Alexandry Horákové, která se připojuje k podnikání svého manžela. Nadační příspěvek paní Horáková využila na koupi ručního nářadí pro kožedělnou výrobu. Ateliér Horakůže nadační fond podpořil již při jeho otevření v roce 2019.

Pro podnikání ve stejném oboru jako manžel se rozhodla také paní Helena Šupová, která si v Olomouci otevřela květinovou farmu Domkvět. Její květiny nebudou putovat tisíce kilometrů k zákazníkovi, ale vypěstuje je přímo na místě. Přejeme hodně spokojených zákazníků.

Od roku 2000 podpořil Nadační fond Veolia už 1614 projektů a pomohl vytvořit 2560 nových dlouhodobých pracovních míst, z toho 392 pro osoby se zdravotním postižením. Celková podpora začínajícím podnikatelům už přesáhla 121 milionů korun.