Pilotní projekt PVK ukazuje budoucnost čištění nemocničních odpadních vod

Fakultní Thomayerova nemocnice (FTN) a Pražské vodovody a kanalizace (PVK) představily společný projekt nové čistírny nemocničních odpadních vod s využitím unikátních technologií, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v ČR.

Do 3 měsíců vznikne v areálu FTN zcela nové zařízení, které ročně vyčistí 35 000 m3 odadní vody. Unikátní technologie efektivněji a účinněji odstraní znečišťující látky z nemocniční odpadní vody – přímo u jejich zdroje.

Denně nová čistírna vyčistí 100 m3 odpadních vod, které mohou mít infekční charakter a mohou být velmi zatíženy tzv. mikropolutanty – především farmaky, která nejsou stávajícími technologiemi na běžných čistírnách účinně odstraňována. Takové látky se pak mohou dostávat do povrchových vod a negativně ovlivňovat i další složky životního prostředí. Odstraňování zbytků léčiv z odpadních vod je jedním z klíčových nástrojů v boji s předcházením vzniku antibiotické rezistence bakterií.

„Hlavním cílem projektu je ochrana zdrojů pitné vody. Jsme hrdí na to, že právě naše nemocnice bude průkopníkem v tak významném a ojedinělém projektu, který je zaměřen na ekologii a vůbec ochranu životního prostředí. Což je pro nás velice důležité a chci ještě jednou velice poděkovat společnosti Pražské vodovody a kanalizace za to, že si vybrali jako partnera uvedeného projektu naše zařízení,“ uvedl ředitel FTN doc. MUDr. Zdeněk Beneš, CSc.

Jak se čistí nemocniční odpadní vody dnes?

Stávající technologie zahrnuje mechanické předčištění, biologické čištění a dezinfekci chlornanem sodným. Mechanické předčištění se skládá z česlí a lapáku písku, které mají za cíl odstranit pevné částice v podobě papíru, nemocničních hygienických pomůcek, zbytků jídel a nerozpadlých fekálií. Biologická část čistírny je tvořena aktivačními nádržemi a dosazovací nádrží. V aktivační nádrži dochází k odstranění organických a dusíkatých látek prostřednictvím mikroorganismů. Suspenze mikroorganismů a vody, aktivovaný kal, je následně vedena do dosazovací nádrže, kde je aktivovaný kal usazením oddělen od čištěné vody. Voda z dosazovací nádrže je pak hygienicky zabezpečena roztokem chlornanu sodného (tj. usmrcení patogenních mikroorganismů).

Unikátní technologie výrazně zvyší kvalitu odpadních vod

Optimalizace a doplnění technologie čistírny odpadních vod se týká mechanického předčištění a terciárního stupně čištění. V části mechanického předčištění bude doplněno rotační bubnové síto za účelem odstranění drobnější frakce nežádoucích pevných částic.

Terciární stupeň bude vybudován za stávající dosazovací nádrží. Jeho první částí bude mikrofiltrační jednotka, která zaručí uniformní kvalitu odpadní vody natékající na ozonizaci.

Ozonizace, druhá část terciárního stupně, vyrábí pomocí korónového výboje plynný ozon, jenž následně dávkuje do čištěné odpadní vody. V té po nadávkování dochází k silné oxidační reakci rozbíjející molekuly mikropolutantů (léčiv, farmak, hormonů, jejich metabolitů apod.).

Po dávkování ozonu je voda vedena do vymíracích nádrží, kde se odvětrá zbylý ozon, a pokračuje na filtry s granulovaným aktivním uhlím (GAU). GAU zachycuje zbylé organické mikropolutanty a tento proces se nazývá sorpce. Na výstupu z filtrů s GAU bude voda zabezpečena stávajícím hygienickým zařízením. Odtok z terciárního čištění ČOV bude díky výše uvedeným technologiím zbaven minimálně 90 % nežádoucích mikropolutantů.

„Od modernizace čistírny odpadních vod ve Fakultní Thomayerově nemocnici si slibujeme zlepšení stavu životního prostředí v Česku, zároveň bychom ale rádi ukázali odborné i široké veřejnosti, že pokročilé čištění nemocničních odpadních vod u zdroje jejich znečištění má smysl a že je v zájmu nás všech,“uvedl Ing. Jan Halíř, náměstek pro ekonomiku, techniku a provoz z FTN.

Zaměřeno na nemocniční vody

Odborníci Pražských vodovodů a kanalizací budou sledovat a vyhodnocovat účinnost čištění a dále optimalizovat modernizovanou technologie.

„Zavedení pokročilého odstraňování mikropolutantů do technologie nemocniční čistírny odpadních vod je unikátní záležitostí. Tímto pilotním projektem chceme ukázat cestu, po které může čistírenství kráčet v dalších letech. Pevně věřím, že spolupráce s FTN přinese pozitivní výsledky a pomůže k nové vlně rozvoje čištění nemocničních odpadních vod,“ doplňuje Ing. Robert Kvaček, specialista – technolog pitných vod z PVK. Projekt byl finančně podpořen díky Norským fondům prostřednictvím SFŽP (Státní fond životního prostředí ČR) částkou 23 099 715 Kč.