K Mumlavskému vodopádu celoročně

Tentokrát přicházíme s tipem na výlet, který můžete podniknout ať je teplo, nebo mráz. Jedinečná přírodní zajímavost - Mumlavský vodopád je totiž přístupný celoročně a udivuje v každém ročním období.

Mumlavský vodopád je necelých 10 metrů vysoký a nachází se v Libereckém kraji, v okrese Semily asi 2 km od Harrachova. Protože je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů západní části Krkonošského národního parku a je nejdokonalejším typem horizontálního celistvého vodopádu u nás, je často označován za “Turistickou perlu Krkonoš”.

Jinak jméno Mumlavského vodopádu pochází z německého slova murmeln, česky mumlat. Tento název byl použit, protože dokonale vystihuje zvuk, který vodopád vydává.

K Mumlavskému vodopádu se můžete vydat hned několika směry. Nejjednodušší a zároveň nejkratší začíná od Harrachovského autobusového nádraží po tzv. Harrachovské cestě, která je značena modrou turistickou značkou. Trasa je dlouhá 7,7 km s převýšením pouhých 163 m. Další možností je vyjít z Rýžoviště nebo od Hornického muzea, které také stojí za návštěvu. Další z možností je vydat se od harrachovské sklárny po červené turistické značce.

Přístup k vodopádu je možný pěšky, na kole, ale i pro vozíčkáře či rodiny s kočárky. Vede zde široká asfaltová cesta, na které je zákaz motorových vozidel. Když budete pokračovat dále proti proudu řeky Mumlavy, nenáročnou procházkou lze dorazit k dalším vodopádům, které jsou už o něco menší.

Zajímavostí vodopádu jsou tzv. obří hrnce a kotle, místně nazývané "Čertova oka", kterých se na toku nachází hned několik. Největší z těchto prohlubní, vytvořených evorzí, t.j. rotačním pohybem vody v korytě říčky Mumlavy, dosahuje v průměru až 6 metrů a hloubky 3 metrů. Okolí vodopádu je bohaté na typickou lesní flóru a faunu. Pod vodopádem stojí Mumlavská bouda, kterou zde nechal vybudovat hrabě Jan Harrach právě kvůli vodopádu. Původně se jednalo o hájenku, nyní objekt slouží jako výletní restaurace.

Pokud se k Mumlavskému vodopádu vydáte v zimě, možná budete mít příležitost pozorovat mohutný ledopád. Vzniká díky mrazu, který z vody vykouzlí originální ledovou krásu.

Dalšími turistickými lákadly v okolí Mumlavských vodopádů je Hornické muzeum, které se nachází přímo na cestě k vodopádům. V centru Harrachova je možné navštívit sklářské muzeum nebo chatu Šindelku, ve které je umístěna lesnicko-myslivecká expozice. Čertova hora s vyhlídkou do okolní krajiny také stojí za návštěvu. O něco dál je možné navštívit Labský důl, Labskou louku, pramen řeky Labe a další vodopády, které s v KRNAPu vyskytují.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Mumlavský_vodopád