Pojďte se toulat do Toulavy!

Hluboké údolí řeky Lužnice, která se prodírá z Tábora skalnatým kaňonem až k hradu Příběnice…to je srdce turistiky, to je Toulava.

Na pomezí jižních a středních Čech se nachází Toulava, nejmladší turistická destinace. Krajina jako stvořená k toulání a objevování, bohatá na zážitky, tradice, dobré jídlo, aktivní vyžití i místa pro relaxaci a odpočinek. Najdete tu vesnice s chaloupkami jako z pohádky i utajené stezky po loukách, které ukrývají staré kameny z dob tajemných Keltů.

V zimě Toulava nabízí více než sto kilometrů běžeckých tras a na nehorské podmínky dokonce několik sjezdovek. V létě ji turisté mohou objevovat na kole, pěšky, po vodě nebo na koni. A nezapomíná ani na návštěvníky historických památek. K tomu stačí zatoulat se třeba do husitského Tábora, který je přirozeným centrem.

Poznejte kouzlo meandrů řeky Lužnice

Jižní Čechy jsou pro svůj převážně rovinatý charakter ideálním místem pro cykloturisty a jsou protknuty pěti páteřními cyklostezkami. Cyklostezka Lužnice - Nežárka je jednou z nich. Cyklostezka se rozděluje na dvě trasy, kdy jedna se vydává po meandrech a dále sleduje tok řeky Lužnice až do Týna nad Vltavou, ta druhá zase tok řeky Nežárky. Obě se sbíhají ve Veselí nad Lužnicí.

Popis trasy: České Velenice - Nová Ves nad Lužnicí - Suchdol nad Lužnicí - Třeboňsko - Veselí nad Lužnicí - Soběslav - Planá nad Lužnicí - Tábor - Bechyně a Týn nad Vltavou

Celková délka trasy je 142 km a je vhodná pro trekingová kola. Jednotlivé etapy trasy zvládnou i rodiny s dětmi, jedná se spíše o nenáročnou trasu a terén.

Minulý rok se Toulava stala první certifikovanou oblastní turistickou destinací v celé České republice. V novém systému podpory a řízení cestovního ruchu, který minulý rok spustilo Ministerstvo pro místní rozvoj a Česká centrála cestovního ruchu Czech Tourism, splnila Toulava všechny podmínky a předběhla tak i tradiční regiony jako je třeba Šumava nebo Beskydy.

Centrem oblasti je město Tábor, celkem do Toulavy patří 155 měst a obcí na Táborsku, Bechyňsku, Soběslavsku, Milevsku, Mladovožicku, Jistebnicku, Sedlčansku a Sedlecku-Prčicku. Pro turisty vytvořila Toulava řadu produktů cestovního ruchu, jako je třeba zážitková karta Toulavka, více o ni naleznete zde.

Nejdelší naučná stezka “Onen Svět”

V Toulavě mají i nejdelší stezku, která je dlouhá neuvěřitelných 66 kilometrů, Je určená pro cykloturisty i pro odvážné poutníky. Začíná na vrchu Semenec u Týna nad Vltavou, kde kdysi existovalo městské popraviště. Místo se proto nazývalo Na Spravedlnosti. Cesta pak symbolicky končí na Onom Světě, osadě na Kovářovsku.

Součástí naučných tabulí se staly i pověsti či historické příběhy vztahující se k tajuplným místům podél stezky.

S nápadem na propojení tří jihočeských mikroregionů naučnou stezkou přišla v roce 2008 MAS Vltava - nezisková organizace, která sdružuje představitele obcí, podnikatele, zemědělce či obyčejné občany, kteří chtějí přispět k rozvoji regionu. Celkové náklady na opravu a vybavení stezky dosáhly téměř tří milionů korun.

S propojením regionů došlo také k opravě visuté lávky nad řekou Lužnicí proti ústí Židovy strouhy a dobrovolníci obnovili i dřevěný most přes říčku Smutnou u Bechyně.

Zdroj: www.jiznicechy.cz