Procházka podél Hostivařské přehrady

I když se v přehradě už nějaký ten měsíc nevykoupeme, můžeme se kolem ní vydat na příjemnou a nenáročnou procházku.

Hostivařská přehrada je největší pražskou nádrží, která se nachází na rozmezí městských částí Prahy 10, Prahy 11 a Prahy 15 v nádherné a klidné lokalitě uprostřed Hostivařského lesoparku.

V současné době se přehrada připravuje na zimní provoz. Pozvolna se z ní upouští voda, aby se hladina snížila přibližně o 2 metry a přebytečná voda odtekla Botičem až do Vltavy.

Trasa kolem Hostivařské přehrady vede po asfaltové cestě po rovině, je tak vhodná i pro běhání, procházky s kočárky, jízdu na kolečkových bruslích, na kole, ale i vyjížďku na koni.

I když byste to možná v hlavním městě nečekali, posedávají na břehu skoro celoročně rybáři. Chytají tu oukleje, hrouzky, plotice, karasy, líny, cejny, tlouště, kapry a také amura bílého.

Zajímavostí na této procházce je určitě chráněné území Meandry Botiče se zachovalými ukázkami přirozeně meandrujícího toku Botiče s břehovými porosty.

Procházku si můžete zpestřit návštěvou Divoké zahrady Hostivař, která se nachází při západním okraji Hostivařského lesoparku u hájovny, v těsné blízkosti ulice Mírového hnutí.

V původním ZOO koutku v Hostivaři se nacházela stanice pro nemocná a poraněná zvířata již od roku 1970. Zoo prošla nákladnou rekonstrukcí a na ploše více než 5000 metrů čtverečních najdete jezírko, kde jsou kachny, labutě i husy, nacházejí se zde vzácní bílí daňci, mufloni, na skalce nad vodní plochou je krásný výhled na zatopený lom a okolí. Je zde také hmyzí hotel, největší v České republice, a všude je spousta informačních panelů. Kousek od Zoo koutku na nachází lesní přístřešek a dětské hřiště. Areál patří mezi zookoutky, které v pražských lesích spravuje organizace Lesy hlavního města Prahy.

Kolem Hostivařské přehrady vede také naučná stezka “Povodím Botiče”, která je dlouhá necelých 7 km a má celkem 13 zastavení.

Trasa začíná u vchodu do Toulcova dvora, ul. Kubatova 1, poblíž zastávky autobusu č. 177 (zastávka Toulcův dvůr). Odtud vede kolem hostivařského kostela k Botiči a podél něj po červené turistické značce k Hostivařské přehradě a kolem ní až do Petrovic a dál podél Botiče k jeho soutoku s Pitkovickým potokem a podél něj k Pitkovické stráni. Stezka končí v Pitkovičkách u mostku přes Pitkovický potok, asi 400 m od stanice autobusu MHD  č. 232 (zastávka Hříbková).