Jedinečná botanická a sladkovodní expozice Živá voda

V Modré u Velehradu, kousek od Uherského Hradiště, se nachází vodní svět Živá voda. Scenérie vodního světa vás obklopí v největším sladkovodním tunelu v Evropě!

Ve vodním světě na vás čekají dvě podzemní patra, ve kterých nahlédnete do světa pod vodní hladinou. Ten je možné užít si u 6,5 metru hlubokého jezera s mnoha druhy ryb, ale hlavně v největší atrakci Živé vody, podvodním tunelu v přírodě. Tunel se nachází 3,5 metru pod vodní hladinou a je dlouhý celých 8 metrů. Pozorovat v něm můžete proplouvající sumce, jesetery nebo štiky.

V letních měsících se zde můžete také osvěžit v přírodním koupališti s brouzdalištěm napájeném podzemním pramenem s vysokou kvalitou vody. Unikátem je, že obě vodní plochy ke koupání jsou filtrovány pomocí přirozeného mokřadního společenství rostlin. Samotné rostliny pak mají vliv na to, že při výtoku má voda kvalitu pitné vody.

Součástí unikátní expozice Živá voda je i pastvina, kterou obývají od února 2018 pratuři, původem ze středočeských Milovic. Tato zvířata mají k vodě blízko. Výzkumy ukazují, že v minulosti vyhledávala právě blízkost velkých řek nebo mokřin.

Expozice Živé vody je možné prohlédnout si samostatně nebo s průvodcem, k dispozici jsou také speciální akce jako potápěčské expedice nebo přednášky.

Více o vodním světě na zivavodamodra.cz