Znáte brněnské VIDA centrum?

Bude pršet a přemýšlíte, kam vyrazit s rodinou? Zajeďte si do Brna a objevte VIDA centru v areálu BVV.

Na ploše téměř 5000 m² na vás čeká přes 170 interaktivních exponátů, díky kterým můžete objevovat, jak svět kolem nás funguje. Expozice je rozdělena do pěti tematických celků: Planeta, Civilizace, Člověk, Mikrosvět a Dětské science centrum pro děti od 2 do 6 let.

V sekci Planeta můžete například napumpovat vzduch do válců a pozorovat rychlost stoupání bublin. Proč vzduchové bubliny stoupají ve vodě či jiné kapalině vzhůru? Jsou totiž lehčí než kapalina, ve které se nachází. Přesněji řečeno mají nižší hustotu. A stoupají vzduchové bubliny v různých kapalinách stejně rychle? Nejrychleji stoupají bubliny ve válci naplněném vodou, o něco pomaleji ve vodě smíchané s glycerolem a nejpomaleji ve válci, který obsahuje čistý glycerol. Je to způsobené odlišnou viskozitou těchto kapalin. Viskozita (vazkost) je výsledkem působení přitažlivých sil v kapalině.

Navíc od června si můžete užít i novou venkovní expozici. Připraveny jsou exponáty zaměřené na vodu, pohyb a zvuk. Součástí venkovní expozice budou také dočasné exponáty Obří bublifuk, Živý Obraz od Viléma Friče a výstava H2Orchestra Michaela Bradkeho. Zahrát si zde bude moci až padesát zájemců současně a to díky jedinečným mechanickým objektům, které vytvářejí zvuky vody nebo vodu potřebují k tomu, aby hrály.

Venkovní expozice bude pro veřejnost otevřená od 1. června a její uzavření se plánuje na konec září.

VIDA centrum najdete v Brně, ulici Křížkovského 554/12. Otevřeno je každý den, o víkendech od 10 do 18 hodin. Pro dospělé jsou v programu i tzv. After dark prohlídky.

Rodinné vstupné do VIDA centra pro 2 dospělé a 2-3 děti do 15 let nebo studenty vás bude stát 490 Kč. Za osobu jinak zaplatíte 190 Kč nebo za dítě či studenta 110 Kč. Děti do 3 let mají vstup zdarma. Vstupné můžete zakoupit v eshopu nebo na místě. K dispozici jsou i zvýhodněné roční permanetky.

Foto: Zábavní vědecký park VIDA!