Jak často se sprchujeme a koupeme?

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik lidí se denně v Praze vysprchuje? Že si raději napustíte vanu? A jak myjete nádobí? Vítězí myčka nebo stále myjete talíře ve dřezu? Pojďme se podívat na průměrné údaje dle výzumu, který realizovala společnost IBRS v Praze.

Cílem výzkumu bylo zmapovat každodenní návyky Pražanů spojené se spotřebou vody. Agentura se zeptala zhruba 500 lidí žijících v pražských domácnostech a výsledky pak přepočítala na celou pražskou populaci (tedy 580 000 domácností).

  • Kolikrát si tedy v Praze každý den zapneme sprchu? 1 135 000x
  • Kolikrát myjeme nádobí? 870 000x ve dřezu a 348 000x v myčce
  • Kolikrát pereme v pračce? 215 000x
  • Kolikrát vytíráme? 199 000x
  • Kolikrát zaléváme? 182 000x pokojové rostliny a 7 000x zahrady
  • Kolikrát myjeme auto na zahradě? 7 000x, bohužel...

Agentura zjistila, že nádobí se myje v pražských domácnostech přibližně dvakrát denně – v dřezu 1,5 x denně a v myčce obden. Ve dřezu myjí nádobí nejčastěji starší lidé, menší domácnosti (tedy jednočlenné či dvoučlenné) a lidé bydlící v bytě. Myčku, kterou vlastní 49 % respondentů, naopak nejvíce používají mladší lidé a lidé žijící ve větších domácnostech nebo rodinných domech.

Pračka se v pražských domácnostech pouští průměrně 2-3 krát týdně, stejně často lidé vytírají podlahy a zalévají květiny.

Co se týče osobní hygieny, průměrně se Pražané sprchují jedenkrát denně a jedenkrát týdně se koupou ve vaně.

A jaká jsou nejčastější úsporná opatření v pražských domácnostech? Pákové vodovodní baterie používá 90 % dotazovaných, 68 % pravidelně kontroluje těsnění vodovodních kohoutků a stejné procento zavírá při mydlení rukou a čištění zubů vodu. Dále lidé šetří vodu tím, že zapínají myčku nebo pračku, až když jsou plné (67 %), používají WC STOP (58 %) nebo myjí nádobí v napuštěném dřezu (44 %).

Výzkum realizovala agentura IBRS v říjnu 2016.