Magická přečerpávací vodní eletrárna Dlouhé stráně

Znáte české divy? Většinu asi ano, ale tento zůstal přece jen řadě z nás utajen.

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně se v roce 2005 zařadila mezi 7 největších divů České republiky (zdroj idnes.cz). Patří tedy mezi nejvýznamnější českých památky jako jsou třeba hrad Karlštejn nebo zámek Hluboká.

Že jste o ní ještě neslyšeli? Jde o přečerpávací vodní elektrárnu společnosti ČEZ vybudovaná v Hrubém Jeseníku v katastrálním území Rejhotice obce Loučná nad Desnou uprostřed Chráněné krajinné oblasti Jeseníky. Jedná se o nejvýkonnější vodní elektrárnu v Česku (její instalovaný výkon je 650MW).

Elektrárna se skládá ze dvou nádrží s výškovým rozdílem 510 metrů. Horní nádrž se nachází na vrcholu hory Dlouhé stráně v nadmořské výšce 1350 m a má provozní objem 2 580 000 m³ a zabírá plochu 15,4 ha, s největší hloubkou 26 m. Dolní nádrž leží na říčce Divoká Desná v nadmořské výšce 824,7 m a má celkový objem 3 405 000 m³ a plochu 16,3 ha.

Při plném načerpání horní nádrže stoupne a hladina dolní nádrže klesne o více než dvacet metrů. Horní nádrž je izolována 18cm vrstvou přírodního asfaltu, který byl dovezen z Albánie. Asfalt je unikátní tím, že bez poškození vydrží rozsah teplot od −30 do +60 °C. Vedle horní nádrže stojí malá mohyla, která připomíná původní výšku vrcholu hory, která byla jinak seříznuta asi o tři metry.

Od roku 2010 je horní nádrž přečerpávací vodní elektrárny Dlouhé stráně přístupná 6-sedačkovou lanovkou z blízkého lyžařského areálu Kouty. Lanovka vás vyveze 4,5 km pod horní nádrž. K ní se potom dostanete pěšky, na kole nebo využitím minibusu, který tam jezdí kyvadlově. Nově je přístupná 2,5 km trasa lesem po červené, která vede až na korunu horní nádrže.

Pokud si chcete toto technické dílo důkladně prohlédnout i zevnitř, nezapomeňte se zaregistrovat na webových stránkách. Máte možnost vybrat si ze 2 variant prohlídky. Při jedné se seznámíte s podzemním provozem elektrárny a uvidíte dolní nádrž. U rozšířené varianty vás autobus vyveze i k horní nádrži.

Areál Kouty nabízí i další možnosti sportovního využití. Najdete tu celosezonní půjčovny inlinových bruslí, kol a koloběžek pro aktivní vyžití v horském prostředí, galerie dobových fotografií a expozice dřevěných soch v romantickém prostředí Kouteckého lesa. V létě je skvělé i venkovní posezení na terase a občerstvení u horní nádrže v novém baru U medvěda.

Adresa: Informační centrum – Kouty nad Desnou 30

www.dlouhe-strane.cz