Výprava podél břehů Bílé Opavy s úžasnými vodopády

Vydejte se po naučné stezce Bílá Opava a zažijete výlet plný dobrodružství, adrenalinu a poznávání nádherných scenérií Jeseníků.

Stezka Bílá Opava se nachází pod Pradědem, nejvyšší horou Jeseníků. Vede podél stejnojmenné divoké říčky, která vytváří v lokalitě úžasné kaskády a vodopády. Největší z nich měří 8 metrů.

Na 13 informačních tabulích nabízí základní informace o přírodě této jedinečné rezervace. Stezka je dlouhá celkem šest kilometrů a prochází těsně kolem vodopádů. Připravit byste se měli na náročný terén, ve kterém budete muset překonávat nejrůznější překážky ve formě kmenů, kluzkých skal, chodníků a dřevěných žebříků a lávek vedoucích přes Bílou Opavu. Proto je dobré mít s sebou dobrou neklouzavou obuv. Stezka je turistům zpřístupněna v letní sezoně od června do konce září. V zimě se nedoporučuje.

Připravte se také na to, že v horním úseku toku panují docela extrémní podmínky. Teplota je zde nízká celý rok a ani v létě nepřesáhne 10°C. To dělá z této naučné stezky ideální výlet nyní, v horkém letním počasí.

Trasa začíná v obci Karlova Studánka, kde můžete nechat automobil na placeném parkovišti přímo u vstupu na lesní cestu do údolí Bílé Opavy. Odtud vedou dvě trasy, modrá a žlutá. Doporučuje se nahoru jít obtížnější žlutou trasou, která končí na Ovčárně. Pro sestup pak je dobré volit pohodovou modrou. Žlutá vede obtížnějším terénem údolím divoké říčky Bílé Opavy a čekají vás kouzelné zážitky popsané v úvodu. Modrá je náročná méně a vine se nad Bílou Opavou. Obě stezky se spojí u rozcestí Nad vodopády Bílé Opavy.

Zastavení:

  1. Vítejte na NS Bílá Opava
  2. Vstupte do údolí
  3. Lidé na Bílé Opavě
  4. Zkrocení Bílé Opavy
  5. Cesty vody
  6. Vzhůru na vodopády
  7. Proč se v tomto lese neuklízí?
  8. V polštářích z mechu
  9. Ve vodopádech
  10. Proč jsou smrky v Jeseníkách jiné?
  11. Tady hospodaří Ing. Kůrovec
  12. Pod prameny Bílé Opavy
  13. Les po vichřici