Vydejte se k největšímu a také nejkrásnějšímu vodopádu Jizerských hor!

Nemáte ještě plán na volné dny? Pak doporučujeme vodopád Jedlová. Nachází v malebné části Jizerských hor, přesněji v Jedlovém dole. Procházka potěší každého milovníka horských potoků, vodopádů, kaskád, peřejí a skalních útvarů.

Na krátkém úseku můžete obdivovat přírodou vytvořené útvary, které jsou od roku 1992 chráněné v přírodní rezervaci Jedlový důl o rozloze 12,59 ha. Dolem protéká potok Jedlová, který sbírá vody na náhorní Pláni Jizerských hor.

Největší atrakcí je Velký vodopád Jedlové. Vysoký je 12 metrů a má celkem tři stupně, ten nejvyšší měří 5 metrů a úctyhodný průtok vody z něj dělá skutečně hezkou podívanou. O něco níže se na toku objevuje v Pekelné tůni Pekelný vodopád, po kterém následuje ještě několik zajímavých stupňů.

Kolem vodopádů Jedlové vede modrá turistická značka z Josefova Dolu a také 2 kilometry dlouhá naučná stezka Jedlový důl. Na 9 zastaveních se seznámíte s místní flórou a faunou, skalními útvary a vodopády. Cestu vám navíc bude zpestřovat velké množství nejrůznějších tůní, skalních prahů, peřejí a menších vodopádů.

Do Josefova Dolu je možné dojet autem, jezdí sem ale také vlak, a tak se sem bez problémů dostanou i ti, kteří nemají vlastní dopravu.