Vyzkoušejte domácí rybízové limonády

V horkém létě určitě oceníte osvěžující nakyslou chuť, kterou mají rybízové bobule. Ty sbíráme od poloviny června až do srpna a můžeme si z nich vyrobit čerstvou domácí limonádu nebo sirup.

Výborná rybízová limonáda

Co budeme potřebovat:

hrst rybízu, 1-2 lžičky třtinového cukru, máta na ozdobu

Postup:

  • z rybízu získejte šťávu - doporučujeme použít šnekový odšťavňovač nebo bobulky rybízu rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátýnko
  • doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti
  • osladíme třtinovým cukrem
  • sklenici ozdobíme rybízem

Rybízová limonáda z vlastního sirupu

Co budeme potřebovat:

1-2 lžíce vlastního sirupu, rybíz na ozdobu

Postup:

  1. nejprve si vyrobíme vlastní rybízový sirup: z rybízu získejte šťávu
    • doporučujeme použít šnekový odšťavňovač nebo bobulky rybízu rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátýnko
    • šťávu nalijeme do hrnce a postupně přisypeme třtinový cukr dle chutí a sladkosti rybízu
    • zahříváme, než se cukr rozpustí, sirup nalijeme do čisté sklenice s uzávěrem
    • po vychladnutí sirup uchováváme v ledničce
  2. 1-2 lžíce vlastního sirupu nalijeme do sklenice a doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti
  3. sklenici ozdobíme rybízem

Rybízovo-borůvková limonáda

Co budeme potřebovat:

hrstka rybízu, hrstka borůvek, 1-2 lžičky třtinového cukru

Postup:

  • z rybízu a borůvek získejte šťávu - doporučujeme použít šnekový odšťavňovač nebo bobulky rybízu a borůvek rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátýnko
  • doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti
  • osladíme třtinovým cukrem