Vyzkoušejte domácí rybízové limonády
V horkém létě určitě oceníte osvěžující nakyslou chuť, kterou mají rybízové bobule. Ty sbíráme od poloviny června až do srpna a můžeme si z nich vyrobit čerstvou domácí limonádu nebo sirup.
Výborná rybízová limonáda
Co budeme potřebovat:
hrst rybízu, 1-2 lžičky třtinového cukru, máta na ozdobu
Postup:
- z rybízu získejte šťávu - doporučujeme použít šnekový odšťavňovač nebo bobulky rybízu rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátýnko
- doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti
- osladíme třtinovým cukrem
- sklenici ozdobíme rybízem
Rybízová limonáda z vlastního sirupu
Co budeme potřebovat:
1-2 lžíce vlastního sirupu, rybíz na ozdobu
Postup:
- nejprve si vyrobíme vlastní rybízový sirup: z rybízu získejte šťávu
- doporučujeme použít šnekový odšťavňovač nebo bobulky rybízu rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátýnko
- šťávu nalijeme do hrnce a postupně přisypeme třtinový cukr dle chutí a sladkosti rybízu
- zahříváme, než se cukr rozpustí, sirup nalijeme do čisté sklenice s uzávěrem
- po vychladnutí sirup uchováváme v ledničce
- 1-2 lžíce vlastního sirupu nalijeme do sklenice a doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti
- sklenici ozdobíme rybízem
Rybízovo-borůvková limonáda
Co budeme potřebovat:
hrstka rybízu, hrstka borůvek, 1-2 lžičky třtinového cukru
Postup:
- z rybízu a borůvek získejte šťávu - doporučujeme použít šnekový odšťavňovač nebo bobulky rybízu a borůvek rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátýnko
- doplníme perlivou/neperlivou vodou dle chuti
- osladíme třtinovým cukrem