Cinibulkova stezka vás provede Kokořínskem

Ve Středočeském kraji je spousta zajímavých naučných stezek. Ale Cinibulkova trasa na Kokořínsku patří k těm nejlepším. Začíná u Městských lázní ve Mšeně a po 9 km cesty krásnou kokořínskou přírodou se do Mšena opět vrací. Na projití stezky budete potřebovat přibližně 3 hodiny, jedná se o poměrně náročnou cestu.

Stezka totiž vede klikatými cestičkami, vedoucími skrz kokořínské skály. Potěší vás pěti zajímavými zastaveními, kde vás seznamuje s flórou, faunou a geologickou stavbou chráněného území, a historií Mšena.Jde o turisticky atraktivní, divoký kraj pískovcových skalních útvarů a bludišť, hlubokých roklí a lesů, se specifickými přírodními poměry.

Pokud vezmete s sebou děti, kterým trocha toho dobrodružství nevadí, pak se ještě předtím stavte v infocentru v Městských lázních v Mšeně. Dostanete tam pracovní listy (na informačních panelech jsou napsány otázky, do pracovního listu pak stačí vyplnit jen odpověď) a několik dobrých rad na cestu.

Na trase je mnoho zajímavostí. Můžete prozkoumat místní Bludiště, vyfotografovat se u Obří hlavy a Žáby, zblízka si prohlédnout Faraona nebo si prozkoumat Prolezovačky.

Nedaleko od stezky se nacházejí Mšenské Pokličky – jedinečný geologický útvar, který má ve znaku i CHKO Kokořínsko.

Stezka byla poprvé otevřena roku 1946, ve své současné podobě roku 2009. Své jméno nese na počest kokořínského pedagoga, vlastence a propagátora turistiky Josefa Bedřicha Cinibulka.