Spotřeba minerálních vod se zvýšila o 13 procent

Už jsme si skoro zvykli na to, že spořeba nealkoholických nápojů každoročně klesá. Lidé se naučili pít kohoutkovou a chovají se ekologicky. Aktuální data Českého statistického úřadu však ukazují na jiný trend.

Více horkých dnů, více vypitých nápojů…

Z údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že celková spotřeba nealkoholických nápojů se v roce 2018 zvýšila o čtyři procenta oproti předcházejcímu roku. Nárůst ale nemusí znamenat, že nám více zachutnaly slazené nápoje, spíše souvisí se změnou klimatu. V posledních letech totiž zažíváme extrémně teplá až horká léta a nadprůměrné teploty si užíváme po delší dobu roku. Je tedy přirozené, že také spotřebujeme více nápojů a kromě kohoutkové vypijeme i více nealko drinků.

Minerálky na vzestupu

V horkých dnech oceníme zejména minerální vody a tak nás nepřekvapí, že právě u nich došlo k meziročnímu nárůstu o 3 procenta. Podle dat Českého statistického úřadu jich roce 2018 každý z nás průměrně vypil 62,5 litru a jejich roční spotřeba se oproti předchozímu roku zvýšila o 7,2 litru na osobu.

Naopak nejvíce poklesla spotřeba ostatních nealkoholických nápojů (džusů, energetických nápojů atd.). Těch jsme v roce 2018 vypili zhruba stejně jako minerálek - v průměru 64,7 litrů na osobu.

Limonády jedničkou mezi balenými nápoji

Minerálky sice vykazují mezi balenými nápoji největší nárůst, největší objem prodejů si ale stále drží klasické limonády. Tento segment navíc v posledních letech opět roste. Zatímco v roce 2017 každý z nás vypil 89,3 litru limonád, v roce 2018 už to bylo 92,9 litrů na osobu. Limonády tak kopírují celkový meziroční nárůst všech nealko nápojů, který může souviset s dlouhým horkým létem.

Dlouhodobý pokles

Aktuální data Českého statistického úřadu jsou zajímavá, nejsou totiž v souladu s dlouhodobým trendem. Z dlouhodobého pohledu spotřeba nealkoholických nápojů klesá. Například u limonád se snížila o téměř 15 procent (srovnání dat v letech 2009 a 2018).

Řada lidí je totiž nahradila obyčejnou kohoutkovou vodu, která je v posledních letech stále žádanější i v restauracích. Část spotřebitelů si také začala vyrábět limonády doma. Velký zájem je tak o přístroje, které umí snadno připravit nápoje s bublinkami.

Jaký bude další vývoj?

Loňský rok byl v Česku druhým nejteplejším rokem v historii měření vůbec (měření probíhá od roku 1961). Bude tedy zajímavé sledovat, jak se to projeví ve spotřebě balených nápojů. Zda zvítězí snaha omezit používání plastů, které jsou u nealko nápojů nejčastějším obalem, nebo bude trend vzrůstající spotřeby balených nealkoholických nápojů pokračovat.

V Evropě už v některých zemích funguje zálohový systém PET lahví, který sice Česká republika povinně zavádět nebude, ale jak jsme už psali - zákon umožňuje výrobcům či dovozcům obalů systém zavést dobrovolně. Zda tak v masovém měřítku učiní a jaký to bude mít vliv na spotřebu nealko nápojů je otázkou. Data za další rok (2019) Český statistický úřad zveřejní koncem listopadu.

Zdroj dat: ČSÚ