Kde se v Čechách vyhřejeme v termálním bazénu?

Toužíte po příjemně stráveném odpoledni v termálním bazénu? Skvělý nápad, který pomůže nejen vaší duši, ale hlavně tělu. Z termálních vod totiž získáte mnoho cenných látek pro vaši imunitu.

V minulém článku jsme vám přinesli přehled českých lázních a dnes se zaměříme nejen na lázně, ale i bazény s termální vodou.

Termální prameny jsou obohaceny o minerální složky a působí výborně jako prevence proti široké škále onemocnění, proto i zdravý člověk by si měl takový pobyt v termálech dopřát. Termální voda pomáhá i při léčbě kožních problémů, zejména ekzémů a lupénky, prohřívá organismus, zvyšuje prokrvení a urychluje metabolismus. Příznivě působí proti svalové únavě, při problémech celého pohybového aparátů a neurologických potížích.Za báječnou termální vodou ale nemusíte jen na delší lázeňský pobyt.

Kde strávit příjemné odpoledne v termálním bazénu?

Bazén s termální vodou teplou 32–34°C mají například v budově Letních lázní v Karlově Studánce. V termální vodě na vás čeká více možností; vedle hydroterapie je zde možné absolvovat termoterapii, fototerapii i inhalace v solné jeskyni, nechybí ani šíjové chrliče a různé masážní trysky, tepidarium a finská sauna. Za vstupné na 80 minut zaplatíte 160 Kč a děti mají sníženou cenu 90 Kč.

Termální bazény Wellness Horal jsou součástí Horalu, jednoho z nejmladších hotelů ve Velkých Karlovicích. Bazény se plní vodou z vlastního vrtu z hloubky 100 metrů, tato voda obsahuje řadu prospěšných minerálních látek. Před napuštěním se vyhřívá na teplotu termálních pramenů – plavecká část až na 28°C a relaxační na 33–36°C. Blahodárný vliv násobí použití soli, které tu denně spotřebují až 70 kilogramů. Vstupné na 2,5 hodiny je pro dospělou osobu 390 Kč, pro děti 150 Kč a nebo můžete využít rodinné ceny 490 Kč.

Termální vodu používá také několik aquaparků. Například v Aqualandu Moravia na břehu Novomlýnských nádrží se pro relaxační bazény a wellness procedury využívá voda s vysokým obsahem sirovodíku a minerálních látek z geotermálního vrtu Mušov, dosahující teploty až 46°C. Za vstupné na 3 hodiny zaplatíte 699 Kč, děti do 6 let tu mají vstup zcela zdarma a děti nad 6 let mají vstup za sníženou cenu 449 Kč.

Termální vodou plní bazén také Aquapark Děčín ve venkovním areálu, do kterého je možné proplout z horkého krytého areálu do mrazu a užívat si termální vody a pozorovat jinovatku krášlící okolní trávu. Celodenní vstupné zde stojí 220 Kč pro dospělou osobu a 165 Kč pro dítě.

A protože jsou termální prameny označovány krásným českým slovem - teplice, je jasné, že v Aquacentru Teplice jsou bazény také plněny termální vodou z hlubinných vrtů. Aquacentrum navíc prošlo rozsáhlou rekontsrukcí zaměřenou hlavně na rodiny s dětmi, kdy voda se oteplila na 33,5 stupně a stejně tak vzduch v hale je ještě teplejší, protože termální voda slouží i pro vytápění celého areálu. Za 3 hodiny zde zaplatíte za vstupné 90 Kč a za děti 60 Kč.

Kam na delší pobyt?

Pokud chcete navštívit lázně, které využívají termálních pramenů, pak můžete vybírat z lázní světové úrovně, jako jsou Karlovy Vary, Teplice nad Bečvou, či Velké Losiny.

V Karlových Varech na vás čeká luxus, perfektní služby a krása historického lázeňského města. Byly založeny ve 14. století Karlem IV. Podle pověsti je nechal císař vystavět záhy po náhodném objevení termálních pramenů jeho loveckou družinou. Hlavním zdrojem termální vody pro všechna lázeňská zařízení a plynného oxidu uhličitého je vřídlo, gejzír horké minerální vody o 72°C. Gejzír Vřídlo vydá za minutu průměrně 2000 litrů minerální vody a dnes je jediným pramenem využívaným ke koupelím. Léčí se zde pacienti s různými nemocemi, mezi ty nejčastěji léčené patří: onemocnění zažívacího ústrojí, poruchy látkové výměny, diabetes, dna, nemoci jater, slinivky, žlučníku a žlučových cest, stavy po onkologických nemocích, neurologická onemocnění apod.

Jestliže jste spíše zastáncem klidnější lokality, potom doporučujeme Termální lázně Velké Losiny v podhůří Hrubého Jeseníku. Patří mezi nejstarší a nejznamější moravské lázně s dlouholetou tradicí, které jsou věhlasné svými léčebnými výsledky a jedinečnými sirnými termálními prameny. Na území Velkých Losin vyvěrají léčivé termální sirné prameny, které mají blahodárné účinky na pohybový aparát, nervovou soustavu a kožní nemoci (lupenka, ekzém). Termální prameny s teplotou okolo 36°C jsou využívány ve formě vířivých, perličkových a sirných koupelí a k napájení vnitřního termálního bazénu i venkovního termálního koupaliště. Kromě koupelí nabízejí Termální lázně Velké Losiny samozřejmě další řadu lázeňských, relaxačních a wellness procedur.

K nejstarším lázním patří Teplice nad Bečvou a už z názvů je patrné, že mají k dispozici termální vodu z pramene (teplice). Využívá se k léčbě pohybového ústrojí, cévních, nervových i duševních onemocnění. Historie lázeňství se zde začala psát již v roce 1553, kdy tehdejší majitel hranického panství Jan Kropáč z Nevědomí nechal vybudovat kamennou nádrž se střechou ke koupání, do níž byly svedeny nejvydatnější prameny termální kyselky. K léčbě lázně využívají koupele v unikátním přírodním zdroji - minerální vodě s vysokým obsahem oxidu uhličitého a stálou teplotou 22,5°C a další procedury z oblasti masáží, zábalů, elektroléčby i rehabilitace.