Kolik vody proteče při čištění zubů ?

To nebude moc, řeknete si.. a tak vás možná překvapí výsledky našeho malého experimentu. Kolik vody tak v běžné domácnosti proteče za rok? Jak to změnit, abychom vodou při čištění zubů tolik neplýtvali?

Až polovina lidí si čistí zuby při otevřeném kohoutku. Kolik vody při tom proteče? Udělali jsme malý experiment.

Každý z nás si doma čistí zuby trochu jinak. Já sice nemám vodu puštěnou po celou dobu čištění, ale několikrát ji pustím, propláchnu, zastavím, čístím zuby a takto celý proces opakuju cca 2 minuty. Celkově jsem při tomto způsobu vyčerpala 1,2 l vody při jednom čištění zubů. Zuby si čistím 2x denně, tzn. 2,4 l za den a za rok spotřebuji 876 litrů vody při čištění zubů.

Syn si čistí zoubky stejným způsobem, jako já, stejnou dobu, ale vodu pustí méněkrát, neproplachuje tak často a celkově vyčerpá 0,45 l vody při jednom čištění zubů. Za den tak spotřebuje 0,9 l vody a za rok celkem 328,5 litrů vody při čištění zubů. Dcera čistí zoubky nejlépe, používá totiž kelímek a tak spotřebuje pouze 150 ml vody při jednom čištění zubů. Za den dcera spotřebuje 0,3 l vody při čištění zubů a to je celkem 109,5 litrů za rok.

Největší spotřebu vody ( a to nejen při čištění zubů :-) ) má tatínek, který má vodu puštěnou po celou dobu čištění zubů. Za 1,5 minuty spotřebuje 4,5 litrů vody, za den tedy 9 litrů a za rok to dělá 3285 litrů vody. Naše čtyřčlenná rodina dohromady za rok při čištění zubů spotřebuje 4 599 litrů vody.

Snížit spotřebu vody při čištění zubů je tak jednoduché…

Rozdíl mezi čištěním zubů při puštěné vodě a při použití kelímku je opravdu značný. Pokud bysme doma všichni čtyři používali při čištění zubů kelímek jako dcera a měli stejnou spotřebu jako ona ( tj. 150 ml při jednom čištění zubů ), za rok bysme ušetřili 4161 lirů vody.

Chcete ještě více ušetřit? Dalším osvědčeným pomocníkem může být třeba perlátor, který lze snadno našroubovat na vodovodní baterii. Perlátor totiž míchá vodu se vzduchem, proud vytékané vody tak získá na objemu a spotřeba vody se sníží až o polovinu.

Dobré je také pravidelně kontrolovat vodovodní baterie. V případě kapajícího kohoutku vám totuž může protéct až 90 litrů vody týdně. Pokud se ji rozhodnete rovnou vyměnit, zvolte pákovou. Ta totiž sníží vaši spotřebu až o 30 %.