Romantickou cestou Tereziným údolím ke Stropnickému vodopádu

V jižních Čechách asi kilometr od Nových Hradů najdete na říčce Stropnici úchvatný vodopád. Byl vybudovaný uměle už v roce 1817, ale jeho výška je úctyhodných třináct metrů. A půvabný je v každém ročním období. Vede k němu romantická cesta Tereziným údolím.

Vody je v něm dost i v parném létě: 13 metrů vysoký vodopád totiž napájí 720 metrů dlouhý náhon, který je v závěrečné části vyzděn kamennými deskami. V zimě voda často zamrzá a v údolí vzniká nádherný ledopád.

Terezino údolí je romantický krajinný park a národní přírodní památka. Park včetně staveb a krajinářských prvků je současně chráněn jako kulturní památka České republiky. Park v údolí říčky Stropnice nechal vybudovat hrabě Jan Nepomuk Buquoy roku 1756 na popud své manželky, hraběnky Terezie Buquoyové, po níž je park dnes také pojmenován. Na okraji Tereziina údolí je vybudována vodní nádrž Humenice, která zabraňuje devastujícím povodním v parku.

Terezino údolí se Stropnickým vodopádem je přístupné po celý rok. U dvou vchodů do parkového areálu jsou vybudována záchytná parkoviště, samotné údolí pak protíná několik vycházkových okruhů značené naučné stezky i červená turistická trasa.

Naučná stezka seznamuje návštěvníky s historií původně krajinářského parku a jeho zajímavostmi. Procházka měří asi 1,5 kilometru a je snadná, a tak ji určitě zvládnou i rodiny s malými dětmi nebo senioři. Kdo by si ji chtěl prodloužit, může si projít celou naučnou stezku, které má na 7 kilometrech celkem 12 zastavení.

Kdo nemá vlastní dopravu, může se do Nových Hradů svézt autobusem, od místního autobusového nádraží jsou to pak do údolí asi 3 kilometry pěšky.