Divoké údolí Bobřího potoka

Vydejte se za krásným zážitkem do Bobří soutěsky! Tato romantická skalnatá rokle na Bobřím potoce je přírodní památkou, která se nachází cca 2 km východně od obce Verneřice a spravuje ji CHKO České středohoří.

Romantické údolí s Bobřím potokem a dvěma vodopády vzniklo erozní činností v čedičovém podloží a dnes je domovem řady vzácných druhů rostlin i živočichů. Jsou mezi nimi například bledule jarní, prvosenka jarní, růže alpská (převislá), zmije obecná, mlok skvrnitý a ropucha obecná, ptáky pak reprezentují skorec vodní a konipas horský nebo velmi vzácný drabčík.

První vodopád je vysoký osm metrů a nejvíc vody zde protéká při jarním tání a po vydatných deštích. U vodopádu je vybudován přístřešek pro odpočinek.

Druhý vodopád není vodopád v pravém slova smyslu, protože voda Bobřího potoka skalní stupeň natolik rozrušila, že voda zde teče přes menší skalní kaskádu a třímetrový skluz.

Údolím vede zelená turistická značka od Kravař na Verneřice, ideální je začít v Loučkách, místní části obce Verneřice, kde začíná nejatraktivnější část soutěsky.

Po dešti jsou kamenité části stezky kluzké a v zimě je stezka podél potoka zledovatělá. Na těchto místech je umístěný řetěz, který pomáhá zledovatělá místa překonat. Za vysokého stavu vody se zde nedoporučuje chodit.