Pivo z vody získané ze vzdušné vlhkosti? Pivovar Radegast to umí.

Jako první pivovar ve střední Evropě uvařil Pivovar Radegast v Nošovicích na Frýdecko-Místecku pivo z vody získané ze vzdušné vlhkosti. Využil k tomu přístroj EWA vyvinutý pražským Českým vysokým učením technickým (ČVUT). Záměrem projektu je upozornit na úbytek vody v přírodě i na způsoby, jak tento problém řešit.

Pivovar patří dlouhodobě mezi pivovary s nejnižší měrnou spotřebou vody na světě. Stále hledá další možnosti, jak tuto životně důležitou surovinu šetřit a jak ji vracet zpět do přírody.

Zařízení na získávání vody ze vzduchu vyvinulo ČVUT ve spolupráci se společností Karbox. Člen výzkumného týmu Nicola Pokorný, který pracoval na jeho vývoji, řekl, že zařízení EWA využívá stejné technologie jako systém Solar Air Water Earth Resource (S.A.W.E.R.) vyvinutý ČVUT, který byl jádrem národní expozice na výstavě Expo ve Spojených arabských emirátech v roce 2021.

„Právě v Dubaji byla poptávka po tom, abychom vytvořili zařízení, které bude obdobné, ale vejde se na korbu auta. Takže jsme začali pracovat na zmenšování toho zařízení,“ řekl Pokorný. Zařízení se podle něj už připravuje pro vstup na trh.

„Zařízení EWA je určené do těch nejteplejších a nejsušších oblastí na světě, kde by mělo být schopno vyrobit přibližně 30 litrů pitné vody za den. Je to určené jako nouzový zdroj pitné vody během přírodních katastrof či ozbrojených konfliktů, kdy je voda k nezaplacení,“ řekl Pokorný.

Uvedl, že většina zařízení pro výrobu vody ze vzduchu na trhu jednoduše ochlazuje vzduch a na povrchu chladiče kondenzuje voda. To by však například uprostřed Sahary nefungovalo. „Proto my v našem zařízení využíváme speciální sorpční materiál. Je schopen do sebe naakumulovat vzdušnou vlhkost, kterou my pak ohřátím vypudíme a vlastně si vytvoříme velmi vlhký vzduch, z kterého už je jednoduché vykondenzovat vodu,“ popsal Pokorný.

Ivan Tučník, manažer udržitelnosti skupiny Plzeňský Prazdroj, do které Radegast patří, řekl, že úsporným zacházením s vodou se slezský pivovar zabývá dlouhodobě. „Hledali jsme způsob, jak na to téma ještě trošku více upozornit, protože kromě toho, že se snažíme vodu šetřit, tak si zároveň uvědomujeme, že je potřeba ji zadržovat v krajině. Protože to není problém, který se týká jenom nás pivovarů, ale který je celospolečenským tématem,“ řekl manažer.

Radegast uvádí, že patří k pivovarům s nejnižší spotřebou vody na vyrobený hektolitr piva na světě. „Světový průměr je někde kolem 4,5 litru vodypotřebné na výrobu jednoho litru piva. V Česku jsme někde na 3,5 litru u většiny pivovarů. V Radegastu jsme se dostali na 2,29 litru vody potřebné na výrobu jednoho litru piva,“ řekl Tučník.

Oproti roku 2010 snížil Radegast tuto hodnotu z 3,84 litru více než o 40 procent.