Prožijte advent na lodi Máj

Na lodi Máj, která brázdí vody Máchova jezera, na vás každou adventní neděli dýchne ta pravá vánoční atmosféra.

Máchovo jezero je neodmyslitelně spjato s letní turistickou sezonou. Jeho písčité pláže každoročně lákají tisíce turistů, stejně tak i plavby loděmi. Kdo by si myslel, že plavby lodí lze absolvovat pouze v letních měsících, je na omylu!

Sedmdesátitunový Máj se tento týden po kontrole podponorové části vrátil za pomoci dvou jeřábů na Máchovo jezero.

Adventní plavby budou letos na jezeře třetím rokem, zájem o ně byl v předchozích dvou letech velký. Na jednu plavbu se vydává i přes 100 lidí, loď vyplouvá o adventních nedělích v 16:00 z přístaviště v Doksech, pokud není jezero zamrzlé.

Protože je Máj vánočně vyzdobený, vyplouvá se za světla a vrací se za tmy, aby loď svítila. Čaj a svařené víno nebo grog jsou samozřejmostí a jsou v ceně lodního lístku. Stačí se jen teple obléknout a vyrazit, čeká na vás nezapomenutelných 60 minut. Cena lodního lístku je 150 Kč, děti do 15 let mají plavbu zdarma.

Máchovo jezero - kdysi Velký rybník, o jehož vznik se před více než 650 lety zasloužil Karel IV., je jediným místem v Libereckém kraji, kde mohou plout velké výletní lodě. Máj je mezi cestujícími dlouhodobě nejoblíbenějším plavidlem ze čtyřčlenné flotily jezera. Na adventní plavby ho nasazují i kvůli tomu, že v případě nutnosti se mohou cestující ohřát ve vytápěném podpalubí. Bílomodrá loď pojme až 250 pasažérů a je jediná svého druhu. Postavená byla speciálně pro Máchovo jezero v roce 1959. Letošní kontrola ukázala, že je stále ve velmi dobrém stavu.

Máj se sice vrátil na vodu, z jezera ale dva jeřáby naopak vyzdvihly Racka, nejmladší loď z výletní flotily. Racek je z roku 1966 a už je oprýskaný. Čeká ho renovace a do vody se bude zpátky dávat až někdy na jaře. Tou Máj prošel před pěti lety, stála pět milionů korun. U Racka si vyžádá 1,5 milionu.

Historie lodní dopravy na Máchově jezeře sahá do roku 1920, kdy začal cestující vozit malý dýmající parník Greif. Dnes jsou ve flotile kromě Máje a Racka ještě Hynek a nejstarší Jarmila alias Marie, vyrobená v roce 1924. Při obvyklém průběhu sezony se některou z výletních lodí sveze kolem 20.000 lidí.

Foto: regatamachovojezero.cz