Tajemné vody Černého a Čertova jezera

Na Šumavě se nachází celkem 8 jezer ledovcového původu. My vám nyní představíme Černé a Čertovo jezero, ke kterým se váže plno tajemství, legend a přírodních krás.

Černé a Čertovo jezero je národní přírodní rezervace na Šumavě. Je to oblast, která je domovem vzácných živočichů a ohrožených druhů rostlin a je tak významná nejen pro Českou republiku, ale i v rámci celé Evropy. Jezerní stěny obou jezer jsou jedinými místy na Šumavě, kde vznikají laviny.

Pokud se rozhodnete vyrazit na výlet k těmto výjimečným jezerům, můžete zvolit jízdu automobilem, autobusem i vlakem. Nejbližší autobusovou zastávkou je Železná Ruda-Špičák a vlakovou Špičák. Auto můžete ponechat na nedalekém parkovišti Špičácké sedlo. Vydejte se z parkoviště po žluté značce k Černému jezeru a dále po červené značce asfaltovou cestou. Trasa je dlouhá 7 km.

Černé jezero je největším ledovcovým jezerem na Šumavě. Rozprostírá se pod strmou Jezerní stěnou, ani ne 1 km od státní hranice s Německem. Zbarvení způsobuje 9 metrů vysoká vrstva kalu, tvořený pylem z okolních jehličnanů, který se na dně jezera ukládá po statisíce let. Lesní porost propouštějící na jezerní hladinu jenom minimum slunečního světla pak přirozeně napomáhá dojmu, že jezero je opravdu černočerné jako tma. Černá barva a tajuplné okolí inspirovaly v minulosti nejednoho významného českého umělce, mj. Jana Nerudu, Adolfa Heyduka, Jaroslava Vrchlického a Antonína Dvořáka.

Velkou zajímavostí a technickou památkou je i zdejší vodní elektrárna, vzniklá v letech 1929 až 1930. Jedná se o první přečerpávající elektrárnu v Československu.

Od Černého jezera se můžete vydat i k nejvyššímu šumavskému vodopádu nazývanému Bílá strž. Nachází se v údolí Bílého potoka. Výška vodopádu dosahuje 7 metrů. K Bílé strži můžete dojít od Černého jezera po červené turistické trase, je to pouhé 4 km.

Čertovo jezero leží na jižním svahu Jezerní hory a je vzdáleno asi 2,5 km ( vzdušnou čarou 1,5 km ) od Černého jezera. Čertovu jezeru dal podle dávné legendy jméno čert, který se tu utopil s kamenem na ocase. Přemohla ho tak prý statečná dívka, kterou chtěl stáhnout do pekla. Při zápase vyryl pekelník jámu, ze které vytryskly prameny a vytvořily jezero.

Pověsti však pokračují… Praví se, že od těch dob se z jezera vynořují prapodivné postavy. Existují tu prý tajemné víry, které stahují do hlubiny nejen plavce, ale i celé loďky s několika lidmi najednou. Jezero své oběti nikdy nevydá a ty zůstávají na dně v nezměněné podobě.

Čertovo jezero je sice nejhůře přístupným šumavským jezerem, ale také bezesporu nejkrásnějším. Zatímco k Černému jezeru se dostanete velice pohodlně i s kočárkem nebo na vozíčku, cesta na Čertovo jezero pro vozíčkáře rozhodně není a pro kočárky jen ty hodně terénní.

Přestože obě jezera leží poměrně blízko sebe, voda z každého z nich proudí do jiné řeky i jiného moře. Na rozdíl od Černého jezera, které patří k povodí Vltavy a Labe (úmoří Severního moře), Čertovo jezero patří k povodí Dunaje (úmoří Černého moře). Mezi oběma jezery tedy prochází hranice hlavního evropského rozvodí.