Podzimní pohoda na Hamerském rybníku

Také se v Praze chcete někdy schovat před ruchem velkoměsta? V Záběhlicích je to snadné - stačí jen odbočit z hlavní silnice a ocitneme se uprostřed zeleně, u Hamerského rybníka.

Je to skvělé místo pro výlety s kočárkem a dětmi vůbec. Kolem rybníka zahlédnete také mnoho běžců, bruslařů, cyklistů a malých, či velkých sportovců, kteří zde navštěvují sportovní areál HAMR.

Pokud se vypravíte k rybníku s dětmi, budou nadšené z kachen, které se rády poperou o kus rohlíku. Také zde můžete vidět labuť velkou, lysku černou, potápku malou a racka chechtavého. Z obojživelníků se zde vyskytuje skokan zelený, ropucha obecná, vzácně i čolek obecný. Z dřevin je zajímavý starý topol černý a olše na levém břehu.

Dále zde můžete děti zabavit na dřevěném mini hřišťátku s klouzačkou a prvky na pérách, které se nachází na vzdálenějším břehu, vedle vinného sklípku. Když rybník zamrzne, můžete si na něm i zabruslit.


Pokud se nechcete procházet či sportovat, můžete rozjímat v nedalekém kostelíku. Hned u vody totiž leží kostel Narození Panny Marie, kde jsou každou neděli klasické mše od 9.30 hodin. Přesně jako ve většině vesnic na jihu Moravy.

Kolem Hamerského rybníka se často konají různé společenské události, aktuálně byste si neměli nechat ujít třeba lampiónový průvod Hamerských světýlek 7.11. od 18.hodin. Startuje se u kostela Narození Panny Marie a poté, co průvod lidí a dětí s lampiónky obejde celý rybník, se můžete těšit i na ohňostroj!

Historie Hamerského rybníka

Hamerský rybník je boční rybník na náhonu Botiče v pražských Záběhlicích. Vybudován byl v roce 1770 a sloužil jako zdroj vody pro měděné hamry. Rybník při svém vzniku zatopil pozůstatky původní záběhlické královské tvrze. Mlýn zde byl už před zřízením rybníka. Náhon vede od splavu u záběhlického zámku.

V roce 2009 došlo k revitalizaci rybníku a jeho okolí do jeho dnešní podoby.