Dobrodružnou stezkou podél Cidliny

Vydejte se na procházku po naučné stezce v obci Dobšice. Děti bude na dobrodružné cestě podél slepého ramene řeky Cidliny doprovázet keltský kluk Dobš, který je seznámí s všemožnými aspekty života Keltů.

Dobrodružná a naučná stezka malého Dobše vede okolím obce Dobšice na Nymbursku ve středních Čechách.

Stezka navazuje na keltskou historii. Keltové začali přicházet do střední Evropy okolo roku 750 před Kristem. Později se usídlili i na našem území. Konkrétně to byl kmen Bójů, který si svůj nový domov pojmenoval Boiohaemum, z čehož vznikl pozdější název Bohemia. Archeologické nálezy dokazují, že Bójové se usídlili také v okolí dnešních Dobšic.

Společníkem na naučné stezce je malý keltský kluk, jehož postava doprovází celkem 12 zastavení stezky na trase dlouhé 2,2 km.

Pro děti bude tato procházka velkou zábavou a dobrodružstvím. Součástí trasy jsou totiž i lanové prvky v okolí řeky Cidliny, malé arboretum a dětské hřiště ve stylu keltského oppida. Zároveň se něco přiučí, dočtou se o místních zajímavostech a pohádkách, pověstech a legendách.

Začátek trasy je v centru obce u Muzea Keltů, vede v blízkosti keltského pohřebiště a kolem dětského hřiště-skanzenu v podobě keltského oppida, s replikou polozemnice. Dále vede podél řeky Cidliny, odkud se vrací zpět do Dobšic.

Trasa je skvěle značena zelenobílými značkami naučných stezek. V rámci obce vede ulicemi, v okolí spíše pěšinami. Součástí naučné stezky je i již dříve vybudované cykloturistické odpočívadlo s naučnou náplní v místě jedné ze zastávek.

Seznam zastávek:

  1. Osídlení
  2. U zemědělce
  3. U Keltů doma
  4. U cyklisty
  5. U řeky
  6. U víly
  7. Zelený labyrint
  8. Tábořiště U Bobra
  9. U vodníka
  10. U lovce
  11. U sumce
  12. Na stráni