Jak soustava rybníků chránila hrad Kost?

Hrad Kost patří k nejzachovalejším středověkým památkám u nás. Sám o sobě je velmi tajemný a zajímavý, ale věděli jste, že soustava rybníků, která ho obklopuje, sloužila jako obrana před nepřáteli?

Kost je gotický hrad nacházející se v Českém ráji, v katastrálním území Podkost, části obce Libošovice, okres Jičín, jen několik desítek metrů od pomezí Středočeského a Královéhradeckého kraje.

Hrad Kost je považován za jeden z nejvýznamnějších gotických hradů v České republice. Byl postaven v lesnatém údolí a okolí je bohaté na vodní toky. Původ hradu se datuje do 14. století, kdy si Beneš z Vartemberka nechává na skalním ostrohu uprostřed tří údolí vybudovat malou dřevěnou tvrz s obrannou kamennou věží.

Stavitelé středověkých hradů měli nejrůznější metody, jak objekty zabezpečit proti vnějšímu nepříteli.

U hradu Kost byla po staletí výhodou jeho poloha - byl totiž elegantně ukrytý mezi lesy na křižovatce tří údolí a tak ho nepřátelé spatřili vždy až na poslední chvíli.

Soustava rybníků jako další obrana hradu

Existence rybníků u hradu měla ve středověku také něco do sebe, plnila totiž svůj účel i co se obrany týče. Kdyby bylo nejhůř, tak se mohly hráze rybníků protrhnout, okolí hradu by zatopila voda a nepřístupné močály by tak ochránily hrad před nájezdy nepřátel.

Ze všech tří stran byly kolem hradu kdysi vybudovány tři rybníky: Bílý, Černý a Labutí.

Nyní jsou zachovány Černý a Bílý rybník. Rybník Labuť, který se nacházel zhruba v místech dnešního parkoviště pod hradem, byl zrušen někdy na přelomu 18. a 19. stol.

Bílý rybník se nachází na říčce Klenici na konci Prokopského údolí, v obci Podkost. Za dešťů míval světlou barvu a díky tomu získal svůj název.

Černý rybník leží o něco dále od hradu Kost směrem na Turnov. Jeho typickou tmavou barvu mu dávají prameny vytékající z koberců rašeliníku.

O něco dále od hradu leží další dva rybníky: severním směrem, na drobném přítoku Klenice, je to Partotický rybník a jižním směrem v Plakánku rybník Obora (Pilský).

Prohlídka hradu

Hrad Kost prochází nyní velkou a rozsáhlou rekonstrukcí, díky které je k dispozici pouze jeden prohlídkový okruh. Prohlídka trvá 60 minut, během kterých navštívíte středověkou mučírnu, hradní palác a černou kuchyni a to vše s velmi zajímavým výkladem, který bude bavit i menší děti.

Procházka údolím Plakánek

Návštěvu hradu je možné spojit s procházkou do údolí Plakánek, kam se vchází poblíž parkoviště pod hradem. Legend, které vysvětlují název "plakánek" a které dodnes kolují mezi lidmi, je hned několik. Jedna z nich například praví, že údolí kdysi dostalo jméno podle rodiny, která si tu na živobytí vydělávala pálením uhlí a od kouře jí neustále slzely oči. Jiná legenda praví, že matka tu přišla o své děti, když spadly do sluje, a tak chodila údolím, naříkala a plakala... Údolí začíná u hradu Kost a končí u obce Vesec. Vede tudy naučná stezka. Protéká jím potok Klenice, po jeho stranách se k nebi vypínají zajímavé pískovcové skály.

Trasa je bez kopečků a dá se projet s kočárkem, i nejmenší děti zvládnou údolím jít pěšky.

A proč se hrad jmenuje právě "Kost"?

Oblíbená legenda praví, že hrad dostal jméno Kost v dobách, kdy jej obléhal Jan Žižka a po neúspěšném dobývání hradu prohlásil, že je pevný jako kost a ta prý patří psu. Pravdou ovšem zůstává, že samotný zakladatel hradu, hrabě Beneš, se do sobotecké zakládací listiny podepsal latinským přízviskem Benesius de Costy, což Češi při čtení zkomolili a přejmenovali ho na Beneše z Kosti.

Více informací o hradu Kost naleznete zde