Lidé si budou moci prohlédnout čistírny či úpravny vody podniku SmVaK Ostrava

Lidé budou mít v sobotu 23. března možnost prohlédnout si některé veřejnosti obvykle nepřístupné provozy společnosti Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava (SmVaK), jako jsou úpravny či čistírny vody. O prohlídky bývá velký zájem, a firma proto zájemcům doporučuje, aby si termín zarezervovali s dostatečným předstihem.

U příležitosti Světového dne vody budou moci lidé navštívit areály čistíren odpadních vod v Opavě, Novém Jičíně, Havířově a Frýdlantu nad Ostravicí a také největší úpravny pitné vody v regionu ve Vítkově-Podhradí a ve frýdlantské části Nová Ves. „Jde o unikátní příležitost prohlédnout si provozy, které prošly v uplynulých letech významnými rekonstrukcemi a jsou klíčové pro zásobování většiny kraje kvalitní pitnou vodou z podhůří Jeseníků a z Beskyd,“ uvedl Síbrt.

V čistírnách lidé uvidí například kanalizační vozy. V Úpravně vody Podhradí si prohlédnou třeba halu pískových filtrů, které dokážou upravit až 2700 litrů pitné vody za sekundu. „V areálu Úpravny vody Nová Ves budou svou práci prezentovat také pátrači, jejichž hlavním úkolem je vyhledávání poruch a úniků pitné vody ve vodovodní síti,“ uvedl mluvčí.

Provozy budou otevřeny od 08:00 do 14:00 a prohlídky se budou konat v hodinových intervalech. Jedna skupina může mít maximálně 20 návštěvníků. Zájemci se musí registrovat do 18. března na telefonním čísle 596 697 233, nebo na e-mailu adela.hejtmankova@smvak.cz.

„Všechna zařízení budou v plném provozu a musíme zajistit bezpečnost všech návštěvníků, ale také to, aby nebyl nijak narušen plynulý proces výroby pitné vody, případně čištění té odpadní. S ohledem na velký zájem veřejnosti v uplynulých letech všem doporučuji, aby si termín prohlídky zarezervovali s dostatečným předstihem,“uvedl generální ředitel SmVaK Anatol Pšenička.