Malebné Kryštofovo údolí

Jestli chcete utéct shonu doby a užít si pro změnu trochu klidu a nostalgie časů minulých, pak se vydejte do údolí říčky Rokytky, pod svahy Ještědského hřbetu...tam se totiž nachází romantická vesnice Kryštofovo Údolí s betlemářskou tradicí.

Kryštofovo údolí nabízí výlet mezi krásnými roubenými chaloupkami obklopenými lesy. Najdete zde stylovou lidovou architekturou, jako jsou malebné roubené a hrázděné domy, barokní dřevěný kostel sv. Kryštofa, Dům řemesel a spoustu dalších zajímavostí.

Milovníci technických památek dobře znají i zdejší železniční viadukt, který patří k nejromantičtějším u nás. Bezmála 200 metrů dlouhá stavba vede přes údolí v místní části Novina, stáčí se mírně do oblouku, má 14 podpěrných sloupů a jeho výška dosahuje 30 metrů.

Vesničce Kryštofovo údolí se také říká "betlémářská obec" a to díky celoročně otevřenému Muzeu betlémů a velkému betlému, který tu můžete vidět vždy v době Vánoc (snad to situace dovolí i letos). Výroba betlémů měla v Kryštofově Údolí tradici hlavně mezi světovými válkami. Podle pamětníků stály tehdy skoro v každé chalupě. Po odchodu původních obyvatel tato tradice zanikla, ale některé z nich se dochovaly. V muzeu je možné vidět více než dvacet betlémů nebo jejich částí. Od miniaturních až po obrovské, nejstarší pochází z roku 1846.

Poblíž stojí další atrakce, orloj, který vznikl z bývalé trafostanice, s pohyblivými i pevnými soškami a figurkami, a také kuriózní socha čůrajícího pejska.

Kryštofovo Údolí bylo patrně založeno uhlíři někdy v 16. století, patřilo nejprve k lemberskému a později ke grabštejnskému panství. První písemná zmínka je datována roku 1581. Současná obec je tvořena trojicí původních vsí, zakládaných během postupu osadníků podél toku Rokytky. Tak vznikla postupně Rokytnice, pak Bezové údolí (pozdější Kryštofovo údolí) a nejvýše Novina.