Procházka nádherným údolím Šembery

Nádherně rozmanitá příroda na vás čeká v údolí říčky Šembery ve středních Čechách. Stezka je spíše náročnější, dlouhá je 11 kilometrů a těšit se můžete na hezké peřeje a romantické úseky divokých skalních výběžků.

Naučná stezka vede údolím říčky Šembery od pivovaru v Českém Brodě přes osadu Zahrady až k rozcestí Na Šembeře, kde následuje menší okruh balvanitým kaňonem Šembery k hradišti Staré zámky u Doubravčic a pozůstatkům hrádku Šember.

První tabule jsou u velkých chovných rybníků. Na Šembeře jich ve středověku vznikalo opravdu hodně. Říčka Šembera tvoří četné peřeje a v jejích vodách se mají vyskytovat pstruzi a raci.

Stezka je střídavě vedena po cestách různého typu – zpočátku vedlejšími ulicemi a silnicemi, poté spíše vozovými cestami a pěšinami, které mohou být zvláště v údolí Šembery rozbahněné, v okolí hradu Šember pak i náročnějším terénem. Trasa je značena zelenobílými značkami naučných stezek.

Stezka je jednosměrná a vede souběžně s červeně značenou turistickou trasou. Z rozcestí Na Šembeře je třeba vrátit se stejnou cestou zpět na nádraží do Českého Brodu nebo pokračovat asi 2 kilometry po zelené do Doubravčic, kam jezdí autobus.

Na stezce je celkem 12 zastavení s informačními panely, které seznamují s lesním hospodářstvím, ochranou a významem lesa, ale také pivovarem nebo místním hradištěm. Lesnická tematika je zpracována srozumitelně a poutavě, nechybí ani otázky a úkoly pro děti nebo interaktivní prvky, jako jsou ukázka půdního profilu nebo ptačí budky.

Seznam zastávek:

  1. Pivovar v Českém Brodě
  2. Historie využívání lesů
  3. Funkce lesa
  4. Přirozená skladba lesa a půda
  5. Tajemství meandrů
  6. Ochrana lesa
  7. Pracovní rok lesníka
  8. Myslivost a sokolnictví
  9. Doupný strom
  10. Výchova hospodářského lesa
  11. Hrad, hradiště a tramping nad Šemberou
  12. Dospělý les