Stačí jedno suché jaro a kalamita je zpět

Po vyprahlých letech se chýlí ke konci konečně také jeden deštivější rok, který příroda tak moc potřebovala. Experti ale varují, že rozhodujících bude příštích několik měsíců.

I když to začátkem léta ještě vypadalo, že nás čeká další suchý rok, tropické dny i noci nakonec vystřídaly nižší teploty a vytrvalé srážky.

"Hodně nadprůměrné srážky dokázaly tu aktuální situaci natolik zlepšit, že z pohledu meteorologa rozhodně již není možné mluvit o suchu, i když z dlouhodobého hlediska klimatologie jsme stále v sušším období," říká klimatolog Pavel Zahradníček z portálu Intersucho.

Podle něj uteklo Česko velkým problémům s celkovým nedostatkem vody "za minutu dvanáct".

To potvrzuje i Martin Zrzavecký z Oddělení podzemních vod Českého hydrometeorologického ústavu. "Určitě to pomohlo. Spousta zvodní, zvláště těch mělkých, se doplnila. Teď se nacházíme ve stavu, kdy jsme na tom velmi dobře." Ovšem dodává, že u nejhlubších vodních zdrojů se následky sucha uplynulých let mohou projevit až za pár let.

Největší kůrovcová kalamita za 150 let

Vlhké počasí pomohlo také zpomalit jednu z největších hrozeb pro životní prostředí v Česku - kůrovce.

Lesy tak mají čas si na chvíli vydechnout, Modlinger ale zároveň upozorňuje, že kalamita rozhodně nekončí. "Zažíváme největší kůrovcovou kalamitu za těch 150 let, co funguje nějaké plánované lesní hospodářství. Rozjetý vlak zpomalil, ale nezastavil. Jedno suché jaro nebo léto to může celé opět zvrátit," říká Roman Modlinger z Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity.

Rozhodující bude období zimy a jara

"Pokud už konečně přijde zima bohatá na sníh, tak máme dobrý základ, aby i začátek příští vegetační sezony proběhl lépe než v minulých letech," říká Zahradníček.

Podle Zahradníčka je pro území Česka střídání sušších a vlhčích let typické. Je ale třeba si uvědomit, že sucho, kterému Česko v posledních pěti letech čelilo, se od těch, která známe z minulosti, výrazně lišilo. Zatímco v předchozích desetiletích jej způsoboval zejména nedostatek srážek, proběhlé období experti spojují hlavně s vyššími teplotami. A to může být problém.

Jak se bude klima v Česku dále vyvíjet, lze podle Zahradníčka předvídat jen stěží. "Klimatické modely vždy říkají tendenci například v dalších 20 či 30 letech, ale jak bude v konkrétní rok, neumí předpovědět," uvádí.

Zdroj: aktualne.cz