Může dojít pitná voda?

Hrozí, že nám v nejbližších letech může dojít pitná voda? Český youtuber Lukefry vyzpovídal ředitele ČHMÚ a navštívil zásobárnu vody pro většinu Prahy. Co zjistil?

Dnešní dospívající děti a mládež sleduje YouTube hodně, pro některé děti jsou youtubeři i jakýmsi "vzorem" a novinkou poslední doby je i odpověď některých dětí na otázku: "Čím by chtěly v budoucnu být?"..."Youtuberem".

Je dobře, že jsou i youtubeři, kteří si uvědomují velký zájem sledování jejich videií a z výchovného hlediska tak natáčejí i videa naučná. Takovým youtuberem je i Lukáš Fritscher, na internetu vystupující pod jménem Lukefry.

Lukefry se na YouTube kanálu ve svém videu s názvem "Pitná voda" zabývá třeba suchem, o kterém se v Česku na jaře neustále mluvilo. Vyrazil do sídla Českého hydrometeorologického ústavu a vyzpovídal ředitele Marka Riedera, jak to se zásobami vody u nás vlastně je.

Také se vydal k vodní nádrži Švihov a díky PVK (Pražské vodovody a kanalizace, a.s.) se mohl podívat a prozkoumat úpravnu vody Želivka.

Dále se ve videu zabývá i tím, jak se dá vodou šetřit a že je hlavně důležité, v jakém stavu ji do oběhu vracíme. To znamená, že bysme se měli více zajímat o to, co vypouštíme do odpadu a chovat se tak více ekologicky.

A kdo je youtuber Lukefry?

Lukefry už od dětství chtěl být moderátorem, což se později projevilo na jeho zájmu o televizi a média. Prvním jeho veřejným počinem na serveru YouTube byla skupina MajnPLAY, která se skládala z jeho spolužáků z gymnázia.

Kanál nazvaný Lukefry (původně Lukefry21, poté MajnPLAY LUKEFRY) byl založen 4. července 2011. Náplní byla videa, ve kterých rozebíral svoje staré sešity z matematiky, ve kterých byly různé malůvky a básničky. Později se začal věnovat rozborům televizních pořadů a stanic (TV Regina, Šlágr TV, Barrandov), tematickým skečům a videoblogům. Věnuje se také důležitým tématům jako mediální gramotnost či finanční gramotnost.

V současné době má na kanále Lukefry 176 tisíc odběratelů.

Podívejte se na video, které vzniklo za podpory Pražských vodovodů a kanalizací, a.s. (pvk.cz)