Tip na výlet: Kukyho stezka ve Žďárských vrších

Plánujete výlet s dětmi na Vysočině? Pak se určitě vydejte po naučné stezce, která byla inspirovaná dobrodružnou pohádkou Jana Svěráka Kuky se vrací.

Naučná stezka Březiny - Kukyho les je krátká okružní naučná stezka v obci Březiny v okrese Svitavy.

Stezka se dělí na dvě části. První část je pojmenována - Literárně naučná stezka Březiny. Je dlouhá 2,1 km a má celkem pět zastavení. Vede od parkoviště penzionu Na Bělisku do kopce a dále k Drašarově Lípě v Pusté Rybné.

Druhá část se jmenuje Kukyho les a je dlouhá 0,5 km. Na této trase narazíte na 8 zastavení. Začátek je u penzionu Na Bělisku a vede k lípě se studánkou, multifunkčnímu hřišti, podél lesa, dále lesem až k řece Svratce a nakonec po louce zpět k penzionu.

Zastavíte se u interaktivní mapy s trasou celé stezky, u které pomocí naklápění desky směrujete kuličku tak, aby projela vyznačenou cestou. Pak vás čekají vodní hrátky u studánky a pumpy, dřevěná korýtka, mlýnky a mnoho dalšího. U prvního zastavení si vyzvednete hrací kartu, která vás stezkou provede a budete do ní dávat při splnění úkolů razítka.

U třetího zastavení si z vrbových proutků můžete zkusit uplést pomlázku. Na dalších zastávkách se děti hravou formou učí o třídění odpadu a ochraně přírody, hrají kuličky, trefují se do záškodníků.

Ve finále využijete chytré telefony. Pokud máte QR čtečku, můžete si přehrát zvuky zvířat!

Stezka má také souvislost s čekým dětským filmem Kuky se vrací, který natočil režisér Jan Svěrák v roce 2010 a postavičky z tohoto filmu jsou použity na informačních panelech.