Vydejte se po netradiční stezce Eldorádlo

Malebná vesnice Rádlo nedaleko Jablonce je ideálním tipem na výlet pro malé i velké, pěší i cyklisty nebo kočárky. Stezka s přesným názvem "Eldorádlo - Cesta hojnosti" začíná u koupaliště a tvoří včetně několika krátkých odboček okruh o délce asi 10 km.

Cesta hojnosti je zaměřena na zamyšlení se nad hodnotami života, témata jednotlivých zastavení jsou např. Čas, Rodina, Tvoření, Rovnováha, Poznání...

U každé z dvanácti zastávek si můžete přečíst inspirativní příběh ze života smyšlené postavy Johanna Rádla a na mnohých z nich i vyzkoušet nějakou aktivitu spojenou s daným tématem a povídkou.

Stezka navozuje atmosféru a vybízí k zamyšlení, ale jednotlivé prvky uspokojí i malé návštěvníky – zkouší svoji rovnováhu, poznávají stromy, skládají slova i hrají na zvonce. Trasa má navíc i zkrácenou dětskou odbočku – Procházka lesem s veverkou Bertou, která je dlouhá 2 km a začíná u zastavení Rodina a je značená veverčí stopou. Děti na trase poznávají život zvířat v lese a plní úkoly.

Na cestě vás čekají přírodní zajímavosti a pamětihodnosti, krásné výhledy a pod rozhlednou i vyhledávaný letní kiosek na Milířích s dobrým pivem, pizzou a dětským koutkem. Pokud budete putovat v parném létě, určitě oceníte možnost koupání ve vodní nádrži poblíž NS Rádlo.

Nenáročné putování Eldorádlo vás zavede až k celoročně otevřené rozhledně Císařský kámen (637 m), odkud se nabízí krásný rozhled na Ještědský hřbet a Liberec, jižní svahy Jizerských hor a Jablonec nad Nisou a za dobré viditelnosti i západní Krkonoše.

Přírodní památka Rádlo je jedním z významných mokřadů ČR, a proto zde r. 1996 vznikla naučná stezka. Chráněné území zahrnuje slatinné louky a cenná rostlinná společenstva kolem Rádelského potoka, přitékajícího z prameniště v osadě Milíře. Sídlí tu celá řada vzácných a ohrožených druhů živočichů.

Parkování je možné u obecního úřadu, na parkovišti nad koupalištěm a u Kiosku Milíře, kde jsou i k dispozici letáčky k putování.

Orientaci od jednoho zastavení k druhému usnadňují dřevěné modro žluté kužely umístěné podél cest.