Kotěrova Vršovická vodárenská věž má svou kopii v Třeboni

Pražská historie skrývá celou řadu zajímavých událostí a příběhů, které často nejsou na první pohled vidět. O to více pak mají vliv na vývoj města a život jeho obyvatel. Pojďme si představit pražskou vodárenskou věž slavného architekta Jana Kotěry, jejíž kopii najdete také v Třeboni.

Věž na Zelené lišce je originální stavbou, která nese podpis architekta Jana Kotěry. Zelená liška byla akumulační a distribučním místem pro branickou čerpací stanici.

V provozu od roku 1907

Celý komplex patřil tehdy samostatnému městu Vršovice a začal fungovat v roce 1907. Důvodem k jeho výstavbě byla potřeba Vršovic postarat se o zdroj pitné vody, protože toto předměstí nepatřilo mezi původní účastníky stavby Káranské vodárny.

Ve 20. letech byla nicméně vršovická síť taktéž napojena na káranský vodovod, kde věž nadále fungovala společně s vedle stojícími pozemními vodojemy.

Věž samotná byla z provozu odstavena v roce 1975, do té doby sloužila stejné funkci jako věž vinohradská, čerpání vody do vyšších pater.

Nezapomenutelný Kotěra v Praze i Třeboni

I na pražské poměry je vršovická vodárenská věž originální, Jan Kotěra jí vtiskl nezapomenutelnou podobu, která nemá v Praze obdoby. Nicméně stavba na Zelené lišce není zcela a bez výhrad jedinečná – Kotěra totiž plány na věž použil ještě jednou v Třeboni, kde tak stojí prakticky totožně vypadající stavba.

Kde najdete Vršovickou vodárenskou věž?

Prakticky totožně vypadající stavbu najdete v Třeboni

Autor: PhDr. Kryštof Drnek, Ph.D., redakčně upraveno