Reprezentativní podobu Novomlýnské vodárenská věže poničila povodeň v roce 1655

Pražská historie skrývá celou řadu zajímavých událostí a příběhů, které často nejsou na první pohled vidět. O to více pak mají vliv na vývoj města a život jeho obyvatel. Pojďme si dnes představit další vltavskou vodárenskou věž.

Zástupcem původních čtyř vltavských věží je také Novomlýnská. Na místě dnešní novomlýnské věže stála jiná, předchozí věž, již roku 1484. Unikátní a mimořádně výstavnou podobu získala věž v letech 1602 až 1608. Po povodni v roce 1655 však z původní výzdoby nezůstalo prakticky nic. Svou současnou podobu získala Novomlýnská roku 1658, kdy byla dokončena oprava poškození.

Původní podoba byla reprezentativní

V rámci nové věže byl nicméně zachován vstupní portál a především takzvaný „lusthaus“ – místnost v koruně věže, která sloužila jako jakýsi letohrádek pro městské konšely. Jednalo se o reprezentativní prostoru, odkud byl rozhled na celé město a kam se pravděpodobně vodily důležité návštěvy.

Věž byla odstavena v roce 1877, kdy došlo k modernizaci přilehlé vodárny a stavbě nové strojovny. Věž je oproti dalším pražským původním vodárnám originální ve svém umístění. Podobně jako ony byla původně umístěna na dřevěných pilotech nad řekou, nicméně s postupem času se koryto řeky začalo zanášet navážkou a břehy pomáhaly měnit i časté povodně. Ve 20. letech 20. století nakonec došlo k finální regulaci Vltavy a věž je tak v současné době umístěna zhruba 100 metrů od samotné řeky.

Expozice k historii požárů

Po jejím odstavení, a celkovém zrušení vodárenského provozu, se věž využívala jako stanice pro zkoušení vodoměrů či jako zbrojnice dobrovolných hasičů Prahy 1. V současné době věž spravuje Muzeum hlavního města Prahy a v jejím interiéru je expozice k historii požárů.

Kde najdete Novomlýnskou vodárenskou věž?

Autor: PhDr. Kryštof Drnek, Ph.D., redakčně upraveno