Děti láká bobří hrad poblíž Lesné u Tachova!

Letní vedra už skončila, a tak je ideální čas vypravit se do Českého lesa, nedaleko obce Lesná u Tachova.

Díky naučné stezce Vodní svět můžete objevovat jedinečný život u lesních rybníčků v malebném koutu vodních nádrží Na Kolmu. Hlavní atrakcí stezky je bobří pozorovatelna na břehu jednoho z rybníků s lavičkou a průhledem přímo na bobří hrad. Při troše štěstí tak můžete pozorovat místní bobří rodinku.

Na dřevěnému molu jednoho z dalších z rybníků se dostanete až nad vodní hladinu, kde budete pozorovat vodní bezobratlé a obojživelníky, kteří žijí na Kolmu s bobrem.

Opuštěné rybníčky, které pro chov pstruhů založil na začátku 20. století poslední majitel panství Lesná, se staly útočištěm řady dalších druhů vzácných obojživelníků, kteří se zde hojně rozmnožují. V roce 2005 se zarostlé břehy zalíbily i našemu největšímu hlodavci, silně ohroženému bobru evropskému. Celé území pak bylo o sedm let později vyhlášeno za přírodní památku.

Okružní naučná stezka Vodní svět je dlouhá necelé dva kilometry a tak je vhodná i pro menší děti. Je zpestřena modelem bobřího hradu, skládačkou pro děti a zvukovou tabulí.

Bobr evropský je zavalitý hlodavec s hustou srstí a dlouhým plochým ocasem. Je dokonale přizpůsoben životu ve vodě díky plovacím blanám, které jsou na zadních končetinách, a uzavíratelným nozdrám. Pod vodou vydrží až 20 minut. Chápavé přední končetiny díky pátému částečně protistojnému prstu usnadňují především stavbu obydlí.

Bobři jsou aktivní po celý rok bez zimního spánku. Nemůže-li bobr budovat noru v podzemí, pokácí strom a jeho kmen použije jako základ svého hradu (až 2,5 m vysokého a 3 m širokého). Nejčastěji kácí menší kmeny, ale poradí si i s kmenem o průměru 70 cm.

Jak se ke stezce dostanete?

Z Lesné půjdete 2 km po modré turistické značce a dále už bude pokračovat po Naučné stezce Lesná.