Změna klimatu dopadne i na moravské vinice

Podle předpovědi klimatologů z Akademie věd se během 20 let na Moravě přestane dařit odrůdám Chardonnay či Müller Thurgau.

Pokud se jedná zrovna o vaše oblíbené odrůdy, pak se musíte připravit na změny. Ukazují to výpočty a mapy pravěpodobného budoucího vývoje Huglinova indexu, které vytvořili vědci z CzechGlobe – Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

Prověřený Huglinův index

Huglinův index vyjadřuje takzvanou teplotní sumu daného území. Bioklimatologové i vinaři ho používají jako první ukazatel toho, zda je podnebí v regionu vhodné pro pěstování vína a jaké konkrétní odrůdy.

A jak zní předpovědi? Průměrná teplota by v příštích dvaceti letech neměla stoupnout o víc než 0,8 stupně Celsia. V součtu průměrných a maximálních teplot za celý rok je ale změna dramatičtější. Stejně významné pak bude meziroční kolísání teplot a jednotlivé extrémní výkyvy.

Místo bílého červené?

Pro jihomoravské vinaře zpracoval CzechGlobe detailní mapu s optimistickým scénářem RCP 4.5. Podle ní se budou zlepšovat teplotní podmínky pro pěstování odrůd, z nichž se vyrábí červené víno. Na druhou stranu tradiční bílé odrůdy, jako je Müller Thurgau nebo Sylvánské zelené, budou mít v příštích letech podmínky podstatně horší.

Moravští vinaři ale nepřijímají novinky pozitivně: „Český konzument má radši bílá vína. Vidím to z vlastního prodeje, kde tvoří 80 až 85 procent,“ uvádí Čeněk Osička, vinař z Velkých Pavlovic.

Změny klimatu paradaxně pomáhají kvalitě vín z poměrně vinařsky nestandardních regionů - například Británie či Polska.„Vinaři zažívají kulturní šok. Zatím je to pořád spíš exotika, ale oblasti, které nikdy nevynikaly, jsou dnes schopny produkovat pitelná vína,“ doplňuje bioklimatolog Miroslav Trnka z CzechGlobe.

Ohroženi mrazem

Vinaři se budou muset připravit také na to, že jejich úrodu bude častěji ničit mráz. Keře vinné révy se díky klimatickým změnám dřív budí ze „zimního spánku“ a začínají rozvíjet pupeny, listy, květy a výhonky, které jsou mrazem snadno zranitelné. Rostliny v tomto období navíc musí přežít podstatně delší chladné noci.

Předpovědi klimatologů naleznete na speciálních webových stránkách: www.klimatickazmena.cz/cs/?l=63

Zdroj: www.irozhlas.cz/zpravy-domov/data-vino-klimaticka-zmena_1910170600_pek