Už jste viděli plovoucí fontánu na Lipně?

Jestli se chystáte na letní prázdniny k Jihočeskému moři, určitě si nenechte ujít vodní atrakci, která už třetím rokem ozvláštňuje zátoku lipenské přehrady ve Frymburku. Voda z fontány stříká totiž až do výšky 15 metrů.

Příprava na výrobu a instalaci fontány byla zahájena v roce 2018. Bylo potřeba vymyslet, jaký tvar bude mít tryska a také zvolit vhodný typ čerpadla.

Vodní proud, který tryská ze speciální plošiny, mohou vidět návštěvníci Frymburku i motoristé, kteří projíždějí od městyse směrem na Lipno nad Vltavou. Fontána je totiž umístěna cca 80 metrů od levého břehu zátoky přehrady Lipno. Její čerpadlo má výkon šest vteřinových litrů.

„Na počátku fontána tryskala do výšky maximálně deset metrů, to nám ale přišlo málo, tak jsme změnili tvar trysky a dosahujeme o pět metrů výš,“ popsala Jitka Kramářová ze společnosti ČEVAK a.s., která vodohospodářský majetek městyse spravuje.

Samotná instalace není vůbec jednoduchá. „Bez pomoci potápěčů, kteří fontánu upevní, a místního převozu, který ji dopraví na místo, bychom se neobešli,“ doplňuje Kramářová.