Jak fungují včelí společenství a čím vším jsou pro nás včely prospěšné?

Vydejte se na dobrodružnou cestu naučné včelí stezky do Úval u Prahy. Stezka vám odhalí tajemství života pilných včelek. Vede krásným údolím potoka Výmola, ve kterém objevíte krásný svět těchto malinkých tvorečků.

Cílem této včelí naučné stezky je přiblížit lidem chov a život včel a všech sladkých produtků, které nám včelky přináší. Celé toto dobrodružství je pojato zábavnou hrou pro celou rodinu.

Naučná stezka je dlouhá celkem 4,5 km a najdete na ní dohromady 10 stanovišť. Na každém z nich jsou velké informační cedule, kde se dozvíte spoustu zajímavostí ze života včel. Vše je doplněno krásnými obrázky.

Stezka vede nádhernou z větší části zalesněnou krajinou na okraji Prahy a zvládnou ji malí i velcí badatelé.

Zážitek z krásného výletu na včelí stezku ještě umocní velký rybník Fabrák, hned na stanovišti číslo jedna.

Na stanovišti číslo dva, je dětské hřiště a o pár metrů dál stojí restaurace Homolka, kde se můžete příjemně občerstvit.

Cestou vám bude dělat společnost široký potůček jménem Výmola.

Za stanovištěm číslo pět objevíte zastřešenou studánku "Mariánský pramen".

U šestého stanoviště je další studánka zvaná "Starý splav". Pramínek této studánky vyráží na stráni prakticky zpod stromu a to téměř na soutoku dvou potůčků. Uprostřed téhle rádoby křižovatky potůčků se nachází malá skalka.

U osmého stanoviště objevíte další kamennou studánku jménem "Květnická studánka". Nad studánkou jsou lavičky k posezení, kde můžete relaxovat a užívat si krásnou přírodu.

Na celé trase včelí stezky najdete spoustu zajímavých míst. Když budete mít štěstí (nebo si to předem zjistíte), natrefíte na stezce i na samotného pana včelaře, který vám ukáže, jak s včelami pracuje a budete si od něj moci zakoupit včelí produkty.

Stezka začíná u vlakového nádraží v Úvalech a dojdete po ní na sídliště Rohožník v Újezdu nad Lesy.

Zdroj: vceli-stezka.cz