Tip na zimní výlet: Ledové království Petrova skála

Spálovsko patří k jedné z těch oblastí, kde jak se říká, chodí lišky dávat dobrou noc. Život je zde náročný, všude je daleko a práce zde není. Je zde ale něco, co zase ve městech nenajdeme...

Mikroregion Odersko patří mezi nejromantičtější místa v republice, navíc místní terén není nijak zvlášť obtížný, takže na malý zimní výlet se sem může vydat úplně každý.

Koncem února, na svátek sv. Petra, se vytváří v malé opuštěné štole v lese mezi Luboměří a Spálovem unikátní krápníková výzdoba z ledu, která vzniká díky příhodnému postavení jeskyně. Tvorbu ledových sloupů umožňuje vchod na sever a zalesněný svah nad skálou, díky kterému se drží u stropu jeskyně teplý vzduch. Sníh na slunci roztátý ve vodu prosakuje prasklinami v břidlici, kde přes noc zamrzá – jeskyně je nejkrásnější právě v tomto období, kdy se střídá sluneční svit s nočními mrazíky.

Nejčastějším úkazem v Petrově skále jsou stalaktity – rampouchy rostoucí zespodu nahoru, některé z nich dosahují výšky až jednoho metru.

K jeskyni se dostanete pěšky z obce Spálov po neznačené cestě, nebo autem z Oder přes Jakubčovice nad Odrou a pak silnicí 411 směrem na Potštát. Až minete odbočku na Spálov (a po ní další odbočku do lesa), zastavte u lesní cesty po pravé straně a stoupejte podél malého potoka cca 400 m až k Petrově skále.