Jak fungují enzymy?

Slyšeli jste někdy slovo enzym? Enzymy se nachází i v lidském těle a ovlivňují rychlost chemických reakcí. Jsou dokonce i v našich slinách. A my si ukážeme, co dělají v kombinaci s kukuřičnou křupkou.

Co budete potřebovat:

  • 1 kukuřičná křupka
  • 2 průhledné, plastové kelímky (objem 200 ml)
  • dřevěná míchátka
  • voda v umělohmotné nádobce
  • jodová dezinfekce (Betadine nebo Iodisol

A jak postupovat?

  1. Půlku křupky nadrobíme do jednoho z plastových kelímků a zalijeme vodou.
  2. Druhou polovinu křupky rozkoušeme a plivneme do druhého plastového kelímku. Opět dolijeme vodou.
  3. Do každého kelímku nakapeme roztok jodu. Budou stačit 2 kapky.
  4. Následně je nutné obsah v obou kelímcích pořádně promíchat, aby se nám objevil výsledek. K míchání použijeme dřevěná míchátka.
  5. Pozorujeme, že kelímek bez slin je tmavě fialový, zato kelímek se slinami je světlejší, při delším míchání se odbarví úplně.

Vysvětlení

V kukuřičné křupce se nachází škrob složený z jednoduchého cukru. Cukry jsou tak navázané do dlouhé molekuly jeden pěkně za druhým! Sliny obsahují enzym amylázu, která narušuje vazby mezi částečkami cukru ve škrobu. Jod v dezinfekci se váže pouze na škrob a vzniká tak fialové barvivo. Když jsou ale vazby mezi cukry narušeny, jod se nemá kde navázat a barvu nevytvoří. Roztok tak postupně světlá, až barva vymizí úplně.

Zdroj: vida.cz