Vydejte se k ledopádům v údolí Velkého Štolpichu

Štolpichy patří mezi nejkrásnější a nejromantičtější místa Jizerských hor. Jedná se o několikastupňovou soustavu vodopádů, zhruba 30 metrů vysokých. Pro vyznavače lezení po ledu je nyní ideální čas navštívit skalní útvary pokryté ledem v údolí Velkého Štolpichu.

Tuto soustavu vodopádů naleznete na Sloupském potoce ( Velký Štolpich ) poblíž Hejnic v Jizerských horách. Vodopády se nachází ve výšce 774 m n.m. Je zde také jeden z největších vodopádů u nás – Vodopád Velkého Štolpichu.

Potok v tomto místě překonává skalní stěnu vysokou 30 metrů a vytváří několik vodopádů a kaskád. Do některých se nedá dostat v létě, když tam teče voda, ale dají se prolézt jedině v zimě. Cestu zde musíte volit jedině po pěšinách podél potoků ( Malý a Velký Štolpich ), jinde je terén neschůdný.

Ledopády v údolí Velkého Štolpichu mají kaskádovou podobu, největší dorostou na výšku až 20 metrů. Každou zimu mají trochu jinou podobu.

K vodopádům se vypravíte z obce Ferdinandov (část Hejnic), auto zaparkujete na vyznačeném parkovišti na konci obce a vyrazíte vzhůru do lesů, nejdříve po zelené, v polovině vyměníme zelenou značku za žlutou. Cesta vede údolím potoka podél vodopádů a nabízí úchvatné výhledy. Po celkem náročném stoupání po necelých 3 kilometrech dojdete k hlavnímu vodopádu, který začíná pod lávkou a je 5 m vysoký. Na jedné straně padá voda z výšky 4 metrů na druhé straně teče kaskádovitě. Po spojení následuje poslední 2 metrový vodopád. Dále po proudu je ještě několik vodopádů různého vzhledu i délky.

Divoká krajina vás nadchne stejně jako C. M. Webera, který se zde nechal inspirovat ke své opeře Čarostřelec, když se léčil v nedalekých lázních Libverda.