Stezka s vůní vody, mokřadů, mlýnů, hastrmanů a víl

U obce Brniště severovýchodně od České Lípy si na své přijdou hraví návštěvníci a také rodiny s dětmi. Jižně od Lužických hor tady na ně totiž čeká tematická poznávací naučná stezka hastrmanů.

Naučná stezka, vystavěná teprve v roce 2011, je dlouhá asi 6 kilometrů a prochází okolím Panenského potoka, plným vody, mokřadů, mlýnů, ale také hastrmanů a víl. Na trase se nachází celkem 11 zastavení se spoustou zajímavých informací o místní krajině, jejích živočiších, rostlinách i významu a roli mokřadů a lužních lesů.

Děti se mohou těšit na kvízové otázky, minihřiště a hrací prvky na většině zastávek, zajímavostí je i plocha, kde je možné zahrát si kuličky. Na stezce nechybí lavičky a odpočinková místa, ani vyhlídková mola nad mokřady. Potkávají se s ní hned dvě cyklotrasy a je možné projet si ji také na kole.

Komu by to nestačilo, může se v Brništi zastavit u kostela svatého Mikuláše a prohlédnout si další stavby lidové architektury, nebo dokonce hned dva historické mlýny.

Až k začátku stezky u rybníka Vratislav se dá dojet autem, kdo nemá vlastní dopravu, může se do Brniště svézt vlakem, z železniční stanice je to ke stezce už jen asi 1,5 kilometru pěšky.

Stezka hastrmanů v Brništi vznikla ve spolupráci Podralského nadačního fondu ZOD. V rámci projektu byly zkvalitněny povrchy některých úseků cest, takže je celá trasa vhodně upravená pro pěší, cyklisty, rodiči s malými dětmi a kočárky. K orientaci na trase slouží plán stezky, rozcestníky se směrovými tabulemi a turistické značení.