Šéfkuchařky očima Pavla Maurera: Eliška Hromková
Do třetice inspirativní rozhovor známého gurmána Pavla Maurera s šéfkuchařkami, jejichž pokrmy měl možnost v poslední době s velkým okouzlením ochutnat.
Tentokrát Pavel Maurer vybral Elišku Hromkovou z restaurace Alcron v hotelu Almanac X, Eliška se specializuje se na mezinárodní kuchyni s důrazem na “plant forward” (Klade důraz na rostlinnou stravu, ale neomezuje se pouze na ni. Maso může být součástí jídla, ale obvykle není jeho hlavním prvkem.)
Kolik hodin jste průměrně v práci?
Můj pracovní den má zhruba 14 hodin, 5 dní v týdnu.
Máte rodinu/vztah? Pokud ano, jak to respektuje vaši profesi?
Mám dlouholetého partnera, který je také kuchař, takže jistá míra chápání tam je.
Kolik procent času trávíte vařením, organizací, přípravou, nákupem a vyhledávání dodavatelů a surovin?
To je má náplň práce :) Pouze se to mění každý den, čemu je třeba věnovat více času než jinému.
Na základě čeho vytváříte menu? Světové trendy, lokalita, dostupnost surovin, cena..?
Inspirace je asi všude kolem - ať už z cestování, konverzací s jinými lidmi, z knih, ze vzpomínek spojených s jídlem, z surovin jakožto samotných, a tak dál.
Máte nějaké stálé pokrmy, evergreeny, typická vaše jídla, která prakticky neměníte?
Nemám žádné stálice.
Pracujete v kuchyni raději s muži nebo ženami? Proč?
Nepreferuji žádný gender. Důležité je pracovní a týmové nasazení jednotlivců.
Vaříte doma?
Ano, ale bohužel už méně než dříve.
Vaše oblíbená surovina, ingredience, koření?
Nemám žádné preference, ráda dávám prostor všemu a to větší to může být výzva.
Kolikrát denně jíte?
Zhruba tak dvakrát, mám velmi špatné stravovací návyky.
Váš názor na sůl a cukr v gastronomii..
Nezbytné ingredience.