Představujeme přírodní koupaliště: západní Čechy

Krajina na západě Čech vždy oplývala potoky a rybníky mezi travnatými a lesními prostorami. V našem letním speciálu vám přinášíme tipy na nejlepší přírodní koupaliště, kde si oddechnete a příjemně se zchladíte.

Lom Jimlíkov

Velký zatopený kaolínový lom Jimlíkov se nachází nedaleko od stejnojmenné obce a kousek od města Karlovy Vary. Voda je zde krásně čistá s písečnou dunou a snadným přístupem do vody. Okolo jsou dostatečně velké písčité pláže, které umožňují pohodlné ležení.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: neurčeno

Koupaliště Hájovna

Koupaliště Hájovna se nachází v obci Kdyně, na úpatí vrchu Koráb, kde je rozhledna a výletní restaurace. Koupaliště nabízí rozsáhlý travnatý břeh ke slunění, pro děti šestimetrovou skluzavku, skokanská prkna a pro sportovce hřiště pro volejbal, nohejbal a tenis, bloky pro závodní plavání a stolní tenis. U koupaliště je možnost ubytování v kempu.

  • Vstupné:dospělí 30 Kč, děti 15 Kč
  • Otevírací doba: neurčeno
  • kdyne.cz

Rybník Regent

Na severní straně obce Chodové Planá naleznete rybník Regent, který je hodný nejen ke koupání, ale také k vodním sportům, jako např. surfování, jachting, windsurfing. Neplatí se zde žádné poplatky, ale není zde žádná možnost občerstvení a nenajdete zde toalety ani kemp.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: neurčeno

Jezírko Hradišťský vrch

Jižně od Konstantinových Lázní v západních Čechách se nachází Hradišťský vrch a na něm bývalý lom Okrouhlák. Až do konce 20. století se v něm těžil čedič, dnes se tady návštěvníci mohou v letních měsících těšit na přírodní koupání. Čeká tady na ně průzračná voda plná rybiček a hezká písčitá pláž, kde je k dispozici také občerstvení.

Velký bolevecký rybník

Bolevecký rybník nebo též Bolevák je největším rybníkem v Plzni. Na břehu rybníka se nachází písčité pláže vhodné ke koupání. Ubytování je možné v autokempu v těsné blízkosti. Bolevák je využíván zejména pro rekreaci, ale také vodní sporty. Na jeho břehu sídlí Jachetní klub Plzeň, který je zde již od 30. let a má velkou tradici. Bolevák je také ideálním místem pro konání tradičního letního festivalu Prázdniny na Boleváku, který spolehlivě pobaví všechny věkové kategorie včetně dětí.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: neurčeno
  • bolevak.cz

Bílá voda u Chodova

Bílá voda je uměle vytvořená rekreační vodní plocha. Nachází se severně od Chodova, v místě bývalé obce Smolnice. Jezero vzniklo v rámci rekultivace po těžbě hnědého uhlí. Název „Bílá voda“ vznikl díky bílému zakalení vody vlivem kaolinových zbytků v půdě (těžil se zde kaolin). Jezero má část písčité pláže, v létě zde bývá i ponton na skákání do vody. Kolem jezera je i cyklostezka, občerstvení i dětské hřiště.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: neurčeno

Přehrada Nechranice

Nechranická přehrada leží na řece Ohři mezi Kadaní a Žatcem, jižně od Chomutova. Rekreační středisko Vikletice ležící na jižním břehu přehrady nabízí 7 campingových zařízení - bungalovy, chatky, stany a karavany. Břeh je zde kamenitopísčitý. Přehrada nabízí bohaté možnosti rekreace, rybolovu a vodních sportů. Jsou tu i mimořádně příznivé podmínky pro jachting a windsurfing.

Vodní nádrž Jesenice

Vodní nádrž Jesenice leží asi 7 kilometrů od Chebu na řece Odravě. Je dlouhá 12 kilometrů a hluboká až 18 metrů. Na jejích březích najdete hned několik kempů, které jsou vyhledáváným cílem rekreantů. Ti sem míří jak za nádherně čistou vodou, tak především za vodními sporty, jako jsou například projížďky na loďkách, kánoích, plachetnicích, surfování nebo rybolov.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: neurčeno

Koupaliště Babylon

Přírodní koupaliště se nachází v obci Babylon cca 5 km jihozápadně od u Domažlic. Nabízí svým návštěvníkům travnatou pláž, kabinky, parkoviště a občerstvení. Dvanáctihektarový rybník s písčitým dnem nabízí příjemné koupání a relaxaci na travnatém i písčitém břehu. U přírodní nádrže naleznete večkeré zázemí - převlékací kabinky, občerstvení či volejbalové hřiště. Nechybí zde ani skluzavky a skokanské můstky. Asi 300 metrů od rybníka leží autokemp Babylon. Kolem celého areálu se rozprostírá smrkový a borovicový les.

Před koupáním je potřeba dbát na to, zda je voda bezpečná. Doporučujeme proto ověřit kvalitu vody v přírodních koupalištích. Aktuální informace najdete zde