Představujeme přírodní koupaliště: Morava

Chcete spojit výlet s koupáním na Moravě? S tím vám poradí náš letní speciál, ve kterém postupně představujeme přírodní koupaliště po celé ČR. Pokud tedy trávíte dovolenou právě na Moravě, pak neváhejte a nechejte se inspirovat k vodním radovánkám uprostřed přírody.

Letní koupaliště Ostrava Poruba

je největší přírodní koupaliště ve střední Evropě. Udělejte si výlet s celou rodinou a užijte si příjemnou zábavu na obřím tobogánu, skluzavkách a skokanských můstcích. Na děti tu čekají dětské skluzavky, úplně nové dětské brouzdaliště, zastíněné pískoviště s atrakcemi, dřevěný hrad, nafukovací skákadla nebo elektrolodičky (bumperboats). Občerstvit se můžete v řadě stánků, bufetů a restaurací. Samozřejmostí je úschovna kol, cenností, šatny, půjčovna sportovních potřeb a bezbariérové sociální zařízení.

  • Vstupné:dospělí 130 Kč, děti 90 Kč
  • Otevírací doba: 9-19:30
  • sareza.cz

Hlučínské jezero

Jedno z nejkrásnějších koupání na severu Moravy poskytuje Hlučínské jezero, bývalá štěrkovna ležící kousek od města Hlučín. Jeho voda patří stabilně mezi nejčistší v kraji. Areál přírodní Hlučínského jezera, známého také pod názvem "Štěrkovna" je ideálním místem pro sport, zábavu a odpočinek. Je tu travnatá nebo štěrková pláž, kde si kromě koupání můžete zahrát minigolf, tenis nebo plážový volejbal. Na jezeře je možnost vodního lyžování, windsurfingu, projížděk na loďkách a rybolovu.

  • Vstupné:dospělí 50 Kč, děti 40 Kč
  • Otevírací doba: 8-19 h

Lužický rybník

Rybníku, který se nachází asi pět kilometrů od Hodonína, se přezdívá Cihelna. Dříve se zde totiž těžil jíl, z kterého se vyráběly cihly. Nyní je rybník rájem plavců, ale i sochařů. Na jeho březích totiž mohou návštěvníci až do konce měsíce vidět dřevěná či kamenná díla z každoročního sochařského sympozia. U rybníka je malé molo a hřiště na nohejbal a volejbal.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: neurčeno

Biotop Bohuslavice

Biotop se nachází v místě bývalého umělého koupaliště v Bohuslavicích u Kyjova, v jihovýchodní části obce. Základem biotopu je vyvážený přírodní systém, který využívá biologické funkce rostlin k přirozenému čištění vody bez přidání chemických a desinfekčních přípravků. V areálu biotopu najdete dětské brouzdaliště, skluzavku a laguny ve tvaru potoka. Dále jsou tu k dispozici venkovní sprchy, šatny nebo bufet včetně dřevěné pergoly.

  • Vstupné:dospělí 35 Kč, děti 20 Kč
  • Otevírací doba: 10-21 h

Lom U Mariánského mlýna

Také nazývaný lom Na Janičově vrchu. Je opuštěný a zatopený vápencový lom u města Mikulov, nachází se v chráněné krajinné oblasti, zvané Pálava. Voda je zde díky vápenci průzračně čistá a proto se také stala velmi oblíbeným místem ke koupání. V minulosti byl lom v letních měsících výrazně přetěžován návštěvníky. Správa CHKO Pálava proto v letošním roce přistoupila k regulaci vstupu a nastavila jasná pravidla. Od června je v lomu tedy vybíráno vstupné a prostor je vybaven infrastrukturou, která zde v minulosti chyběla. Návštěvníci tak mají k dispozici toalety i vodu na mytí.

  • Vstupné:dospělí 100 Kč, děti 50 Kč
  • Otevírací doba: neurčeno

Vodní nádrž Letovice

Na řece Křetínce asi 3 kilometry před jejím soutokem se Svitavou v Letovicích najdete vodní nádrž Letovice, někdy nazývanou také "Křetínka". Lidé sem míří za osvěžujícím koupáním, ale i vodními sporty nebo rybařením. Břehy nádrže jsou travnaté a najdete podél nich rozličné možnosti ubytování a také občerstvení. Půjčit si můžete šlapadla a projet se po hladině. Na Křetínce jsou pravidelně pořádány divácky velmi oblíbené závody dračích lodí.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: neurčeno

Štěrkopísková jezera Ostrožská Nová Ves

Součástí jezer v Ostrožské Nové Vsi je i přírodní koupaliště, které se nachází přímo v srdci moravského Slovácka. Nabízí průzračně čistou vodu pro koupání a relaxaci. Pro děti je zde připravena velká skluzavka. Pro aktivní odpočinek mohou návštěvníci využít volejbalového hřiště. Můžete si vybrat mezi travnatou, kamenitou nebo klasickou písčitou pláží. Ostrožská jezera vznikla zatopením štěrkopískových lomů. Jsou také významná z hlediska přírody. Jsou hnízdištěm a tahovou zastávkou vodních a mokřadních ptáků, jako je kormorán velký, husa velká nebo potápka roháč.

  • Vstupné:dospělí 50 Kč, děti 40 Kč
  • Otevírací doba: 10-19 h
  • albatrosnov.cz

Koupaliště U Libuše - Luleč

Přírodní koupaliště se nachází mezi Brnem a Vyškovem. Nejlepší je sjet už na dálnici D1 v Rousínově. Ještě před vznikem koupaliště tu byl kamenolom. V létě roku 1935 však z pukliny vytryskla voda a vzniklo koupaliště. To mohou využít především dospělí. Pro děti slouží brouzdaliště, ale i vodní skluzavka a skokanské můstky. Návštěvníci si s sebou nemusí brát ani svačinu. V areálu je totiž bufet a restaurace, převlékárny a záchody.

  • Vstupné:dospělí 40 Kč, děti 20 Kč
  • Otevírací doba: 8-20 h
  • lulec.eu

Biotop Kovalovice

Přírodní biotop Kovalovice se nachází mezi obcemi Kovalovice a Viničné Šumice. Užít si tu můžete koupání bez chemie s vyváženým přírodním systémem, který využívá biologické funkce rostlin. Mimo hlavní koupaliště je zde také dětský bazén s vlastní čistící lagunou. Nechybí zde také v létě nezbytné občerstvení, dále pak hřiště na beach volejbal a dětské atrakce.

  • Vstupné:dospělí 60 Kč, děti 40 Kč
  • Otevírací doba: 10-20 h
  • kovalovice.cz

Vranovská přehrada

Třicet km dlouhá jihomoravská nádrž se nachází v překrásném údolí pod hrdým barokním zámkem Vranovem nad Dyjí poskytuje výborné podmínky pro koupání a vodní sporty. Voda v přehradě je čistá a především teplá, proto dostala Vranovská přehrada přezdívku Moravský Jadran. Lze zde provozovat také vodní sporty, zejména jachting a windsurfing. Nechybějí ani půjčovny – můžete si pronajmout moderní a luxusní loď s elektromotorem, vodní šlapadlo, veslici, kánoi či kajak.

Před koupáním je potřeba dbát na to, zda je voda bezpečná. Doporučujeme proto ověřit kvalitu vody v přírodních koupalištích. Aktuální informace najdete zde