Představujeme přírodní koupaliště: jižní Čechy

Nejste příznivci chlorované vody v bazénech a dáváte přednost přírodnímu koupání? Pak se vám bude hodit náš letní speciál, ve kterém postupně představujeme přírodní koupaliště po jednotlivých krajích. Dnes se zaměříme na ty v jižních Čechách.

Vodní nádrž Lipno

"Jihočeské moře" - tak se říká vodní nádrži Lipno, která leží na Šumavě na horním toku Vltavy. Lipno je největším umělým jezerem České republiky a tak tu najdeme i mnoho míst ke koupání.

  • Vstupné: veřejné pláže - vstup zdarma, na některých místech okolo 20 Kč
  • Otevírací doba: neurčeno
  • lipno.cz

Na výběr máte na Lipně hned z těchto 6 oblíbených pláží:

* Pláž v Lipně nad Vltavou

se táhne po celé délce obce, rozdělena je jen Marinou. Jedná se o upravovanou travnatou pláž s pískem, postupným vstupem do vody a bohatým zázemím v podobě občerstvení, dětských hřišť a půjčoven lodí a šlapadel. Zcela unikátní písečná pláž se nachází naproti hlavní pláže na Králičím ostrově.

* Frymburk

Pláž ve Frymburku je z větší části travnatá, dole u vody pak písečná s postupným vstupem do vody a nabízí veškeré zázemí pro skvěle strávený letní den. Najdete zde občerstvení s kvalitní kuchyní, hřiště na plážový volejbal i velké dětské hřiště s řadou atrakcí a lezeckou věží.

* Černá v Pošumaví

Hlavní pláž s tobogánem a kompletní vybaveností začíná u hlavní silnice a mostu spojující Černou a Hůrku. Jedna z nejoblíbenějších pláží na celém Lipně se nachází o trochu dál, za yacht klubem. Jedná se o unikátní písečnou pláž Windy Point s cocktail barem a skvělým bistrem, kde si budete připadat jako v Karibiku.

* Horní Planá

Široká písečná pláž má velmi jemný písek a je lemována trávou. Díky pozvolnému vstupu do vody je oblíbená u rodin s dětmi, ale zabaví se tu návštěvníci všech věkových kategorií. Pláž má veškeré vybavení - převlékárny, toalety, hřiště na plážový volejbal, minigolf, půjčovnu šlapadel a občerstvení s cocktail barem.

* Přední Výtoň

Pláž v Přední Výtoni nabízí klidnou relaxaci u vody s výhledem na kostel Sv. Filipa a Jakuba. Pláž je travnatá a písečná, je zde pomalý postup do vody, což z pláže dělá ideální místo pro děti. Občerstvení je zajištěno v bistru u pláže, případně v restauraci hotelu Barborka 300 metrů od pláže. Pláž se nachází přímo u Jezerní cyklo a inline-stezky.

* Nová Pec

Na nejzápadněji položeném konci jezera leží obec Nová Pec, kde byla vybudována písečná pláž s nezaměnitelnou atmosférou místa, kde se potkává přehrada s tokem Vltavy. Pláž je písečno-travnatá a je u ní restaurace.

Nádrž Jordán

Přírodní koupání uprostřed Tábora nabízí vodní nádrž Jordán. Na jordánském nábřeží jsou vybudována dřevěná mola a schody do vody. Na břehu pod sladovnou najdou vyžití rodiny s dětmi na dopravním hřišti, občerstvení je možné v restauraci Černá perla (Šafaříkova ul.). Na protějším břehu Jordánu v ulici U Stadionu Míru se nachází Jordánská pláž, která nabízí kompletní zázemí - občerstvení, sociální zařízení, sprchy, parkové lavičky, piknikové stoly, kolostavy, prolézačky, houpačky. Během léta je také možné zapůjčit si pramice, šlapadla nebo paddleboardy.

  • Vstupné:zdarma
  • Otevírací doba: 10-20 h
  • taborcz.eu

Mydlovarský rybník

Několik kilometrů od Hluboké nad Vltavou se nachází Mydlovarský rybník. Jsou pro něj typické travnaté a písčité pláže, najdete zde i sportovní hřiště a dětské brouzdaliště. Kvalita vody zde bývá po celé léto velmi dobrá. Součástí koupaliště je autokemp, občerstvení přímo v areálu, wc, sprchy, hřiště na volejbal, nohejbal, půjčovna loděk.

  • Vstupné:dospělí 20 Kč, děti 10 Kč
  • Otevírací doba: 10-20 h
  • mydlak.cz

Biotop Sezimovo Ústí

Koupací biotop s přírodním čištěním vody se nachází v krásném přírodním meandru Kozského potoka v Sezimově Ústí.V areálu se nachází koupací biotop s pozvolným vstupem do vody a hloubkou pro plavce, dětská část s klouzačkou do vody, houpačkou a vodním hřibem, travnaté plochy ke slunění, dětské hřiště, občerstvení a nechybí sociální zázemí.

Veselské pískovny

Jižně od Veselí nad Lužnicí u obce Vlkov se nachází několik pískoven využívaných ke koupání. Písčité pláže a třpytící se vodní hladina může připomínat dovolenou u moře. Pět samostatných jezer vzniklých po těžbě štěrkopísku v sobě totiž nyní skrývají prostor pro odpočinek, koupání, sportovní vyžití i kulturní program.

Před koupáním je potřeba dbát na to, zda je voda bezpečná. Doporučujeme proto ověřit kvalitu vody v přírodních koupalištích. Aktuální informace najdete zde