Poznejte Vojnoměstecký vodopád s chráněnými orchidejemi

Vojnoměstecký vodopád se nachází východně od Vojnova Městce v okrese Žďár nad Sázavou na bezejmenném pravostranném přítoku Městeckého potoka, který náleží do povodí řeky Doubravy.

Vodopád má výšku o něco málo více než 2 – 3 metry a má průtok 25 metrů za sekundu. Horní hrana se svažuje velmi pozvolna, a tak je těžké definovat, kde vlastně vodopád začíná. Kdysi tu bývaly vodopády dva, ale jeden z nich vzala velká voda.

Vojnoměstecký vodopád leží na turistické trase, takže je jednoduché k němu z Vojnova Městce dojít. Pokud si za start zvolíte parkoviště před radnicí, nezapomeňte se podívat na krásnou obrázkovou mapu okolí.

Vojnův Městec je jakousi bránou do přírody Žďárských vrchů a není odtud daleko k rybníku Velké Dářko, Radostínskému rašeliništi nebo k prameni řeky Sázavy. Od vodopádu se můžete projít k Suchým kopcům, kde na začátku léta kvetou prstnatce májové. Jsou to chráněné orchideje, takže je v žádném případě netrhejte.

V lese směrem na Novou Huť vyvěrá ze země Juditin pramen. Na mapách ho nenajdete, protože si soukromý majitel lesa nepřeje zástupy turistů. Pokud ale budete ohleduplní k lesu, určitě vás nikdo vyhánět nebude.

Místní lidé studánku dobře znají, protože je vyhlášená vysokým obsahem radonu. Voda v ní má 3,45 kBq, přičemž hranice pro lázně je pouhých 1,5 kBq.