Naučná stezka Biocentrum Kojetín

Biocentrum Kojetín najdete na severním okraji města mezi Mlýnským náhonem a řekou Moravou. Část biocentra je zpřístupněna i turistům, kteří se na zhruba dvoukilometrové procházce naučnou stezkou mohou seznámit s lokálními přírodními hodnotami, pověstmi, historií i současností města.

Biocentrum je tvořeno soustavou průtočných i neprůtočných tůní a slouží především k zadržení vody v krajině a poskytnutí vhodných podmínek k životu řadě vzácných živočichů a rostlin.

Stezka začíná pod rybníkem Na Hrázi (mezi mlýnem a koupalištěm), vede po pravé straně rybníka, přes cyklostezku kolem největší z tůní (uprostřed ní je ostrůvek s dřevěnou sochou vodníka Špalírka) a kolem menších tůněk se vrací k rybníku a podél levého břehu zase k výchozímu místu.

Naučná stezka je dlouhá asi 2,5 km a zajímavá pro děti i dospělé. Informační panely vás seznámí s místní faunou a flórou, ale také s historií a současným životem města Kojetín. Pro děti je na každém zastavení interaktivní naučná dřevěná tabule (hledání stop, pexeso se zvířaty, hledání odpovídající potravy pro každé zvíře v bludišti) i herní prvek (houpačky, prolézačka, lanovka nebo například balanční chodníček).

Na stezce naleznou návštěvníci i odpočinkové zóny vybízející nejen k tichému pozorování fascinujícího řádu přírody, ale i ke zklidnění, uvolnění mysli a relaxaci.

Trasa je velmi dobře sjízdná i s kočárkem, nejhezčí část je kolem rybníka ve stínu stromů, nová část kolem tůněk byla dokončena před dvěma lety a nově vysázené stromky zatím žádný stín neposkytují.

U výchozího bodu stezky je velmi pěkné dětské hřiště v námořnickém stylu zajímavé i pro větší děti (pro ně jsou zde náročnější prolézačky a maják s tobogánem), hned vedle se také nachází restaurace Na Hrázi s velkým dětským hřišťátkem a ohradou se zvířátky (jsou zde kozy, králíci, husy nebo morčátka). Za restaurací je koupaliště, takže se v této části města dá s dětmi strávit skoro celý den.

V těsné blízkosti biocentra prochází Cyrilometodějská stezka (zelená turistická značka) a cyklostezka podél Moravy vedoucí směrem na Tovačov. Kojetín má dobré vlakové spojení s Brnem, od nádraží se sem dostanete přes centrum města po zelené turistické značce.