Plánujete víkend? Prozkoumejte vodárnu Kolín

Dominanta města Kolín je významnou technickou i architektonickou památkou a skvělým tipen na rodinný výlet.

V roce 2015 byla vodárna zrekonstruována a upravena na rozhlednu, která kromě krásného výhledu a přístupu do prostoru bývalé vodní nádrže nabídne tématicky zaměřené expozice a další zajímavý kulturní program.

Návštěva vodárny nadchne nejen milovníky technických zajímavostí, ale i vaše děti. Pro ně je připraveno hned několik aktivit jak venku, tak i uvnitř rozhledny. Ve vodní nádrži je například zábavná videoprojekce na téma voda, která je ovládaná zvukem. Je prudce návyková. Děti by tu vydržely pokřikovat a tleskat klidně i hodinu.

Téměř stoletá historie

V polovině 20. let 20. století se město Kolín rozhodlo přistoupit k rekonstrukci a rozšíření městského vodovodu. Součástí projektu bylo založení nových studní západně od města (za Lučební továrnou), vybudování přečerpávací stanice a výstavba věžového vodojemu.

Technický projekt nového vodojemu vypracoval v roce 1927 významný český hydrotechnik Jan Vladimír Hráský, který také navrhl jeho první podobu. Stavbu započala v roce 1928 firma Františka Uhra z Peček. Krátce po zahájení stavby byl přizván i významný český architekt František Janda, žák Jana Kotěry. Jeho úkolem bylo projekt vodojemu upravit a vtisknout mu kvalitní architektonickou podobu.

První voda z vodárenské věže byla do vodovodní sítě vypuštěna ve čtvrtek 7. srpna 1930. Kolaudace celého rozšířeného městského vodovodu proběhla na jaře roku 1933.

Vodárna sloužila obyvatelům Kolína až do roku 1977, v roce pak 2010 byla prohlášena kulturní památkou. Čtyřicet pět metrů vysoká věž nyní nabízí úžasnou vyhlídku z nejvyššího patra a bezbariérový ochoz. Ve vnitřní expozici se dozvíte zajímavosti o historii budovy a technické infrastruktuře a současně budete pozváni na další turistické cíle v okolí.

Otevírací doba

  • duben: úterý - neděle 10 - 16
  • květen - září: pondělí zavřeno, úterý - neděle 9 - 18
  • říjen: úterý - neděle 10 - 16
  • listopad - březen: pátek - neděle 10 - 16

Vstupné

  • cena: 50 Kč
  • snížená cena: 30 Kč
  • rodinné vstupné: 120 Kč
  • Děti do 6 let a ZTP mají vstup zdarma.

Kontakt:
Ulice Míru, Kolín GPS:50,028420 15,180090

Foto: www.vodarnakolin.cz/galerie