Pivo z recyklované vody?

Pivovar Čížová ve spolupráci s Veolií vyrobil spodně kvašený nefiltrovaný nepasterizovaný ležák ze superčisté recyklované vody. Pivo, které dostalo název ERKO, je v České republice unikátem.

K výrobě piva byla použita recyklovaná voda z pražské Ústřední čistírny odpadních vod, která byla upravena nejmodernějšími metodami. V mobilní jednotce Veolia tak voda prošla postupně koagulací, ultrafiltrací, reverzní osmózou, adsorpcí na GAU a hygienizací. Výsledkem byla recyklovaná voda, která splňuje legisativní požadavky na kvalitu pitné vody (odpovídající vyhlášce č. 252/2004 Sb.).

A pak už to bylo poměrně snadné. Recyklovanou vodu sládci pivovaru Čížová použili pro výrobu excelentního ležáku plzeňského typu ERKO. „Věděli jsme, že něco podobného udělali jednou nebo dvakrát ve světě, a nenašli jsme jediný důvod, proč to nevyzkoušet i u nás. Výsledek předčil naše očekávání. Pivo z recyklované a následně upravené vody od toho klasického prostě nepoznáte,“ uvedl sládek pivovaru Martin Hrubeš.

Pivo mělo svoji premiéru na výstavě Vodovody a kanalizace v Praze Letňanech, kde ho ochutnal dokonce i ministr životního prostředí pan Richard Brabec.

ERKO nemá komerční ambice. Jeho cílem je spíše odstranit často pouze mentální bariéry používání recyklovaných produktů a pomoci popularizovat myšlenku oběhového hospodářství.